Vi, formatge i oli: els aranzels de Trump costaran a Espanya 12.000 milions

Altres afectats són les olives, els iogurts, la mantega i la fruita

Per

Bolsamania | 03 oct, 2019

Actualitzat : 13:49

La recent decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) de donar suport als EUA i les seves sancions comercials a la Unió Europea per valor de 7.500 milions de dòlars, uns 6.900 milions d'euros anuals, està aixecant butllofes entre els productors espanyols. El vi i l'oli seran els més perjudicats, ja que Espanya exporta als EUA més de 700 milions d'euros en aquests productes, segons les dades de l'Icex. Els gravàmens a productes espanyols amenacen amb una factura de fins a 12.000 milions d'euros per al govern espanyol, segons informa El Mundo.

L'enfrontament empresarial que protagonitzen Airbus i Boeing al sector aeronàutic fa 15 anys que està tenint la seva rèplica davant l'OMC. Ara l'organisme s'ha posat del costat dels EUA. Però cal recordar que aquest organisme encara ha de pronunciar-se sobre una denúncia per part de la UE en què acusa Boeing de rebre subvencions il·legals.

D'acord amb la llista distribuïda per l'Oficina de Comerç Exterior, entre els productes que es veuran afectats pel nou gravamen destaquen el formatge fresc, l'oli d'oliva i productes porcins d'origen espanyol, alemany i britànic; així com el vi francès, els iogurts, la mantega, els musclos, cloïsses, escopinyes, navalles.

Pel que fa a fruites, tindran un gravamen els préssecs, peres, mandarines, clementines, llimones, taronges, prunes i cireres fresques, groselles i altres fruits del bosc, incloent-hi barreges de fruites, sucs de qualsevol fruita o verdura que no sigui el tomàquet.

Per la seva banda, entre els productors d'oli i de vi espanyols comencen a fer les seves càbales perquè seran els productes més afectats per aquesta imposició aranzelària. Cal tenir en compte que Espanya es posiciona com el sisè proveïdor de vi als EUA i les exportacions realitzades a aquest país ascendeixen a 252 milions d'euros. Segons els experts, Marquès de Càceres, Marquès de Riscal i Campo Viejo serien els cellers més afectats, en tenir una gran quota de mercat al país nord-americà.

El Rioja no sortirà indemne de l'última decisió presa pel govern de Donald Trump, ja que segons les dades de l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMv), Rioja va exportar fins a març de 2019 als EUA un total d'11,2 milions de litres, per valor de 71,5 milions d'euros.

El preu mitjà dels vins de La Rioja als EUA va augmentar fins a març de 2019 un 6% fins a situar-se als 6,39 euros per litre, també per sobre de la mitjana del mercat que és de 5,09 euros per litre.

TRUMP CONTRA L'OLIVA

La imposició d'aranzels per part de Trump esquitxa de nou el camp espanyol. Ja el 2018 el Departament de Comerç nord-americà va informar de l'increment en els gravàmens a l'oliva negra de taula espanyola, com a resolució de les investigacions antisubvencions i antidúmping sobre aquest producte.

Al final de 2017 els EUA va aprovar un aranzel del 4,47% a les importacions de l'oliva negra de taula i el gener va aprovar una altra tarifa addicional del 17%, per després més tard augmentar-lo fins al 20% al juny de 2018.

LA UE ADVERTEIX DE CONTRAMESURES

Aquest increment d'aranzels ha provocat una escalada en la disputa comercial entre la UE i els EUA. La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha explicat que qualsevol mesura dels EUA per imposar aranzels seria "miop i contraproduent" i obligaria al bloc europeu "a una situació en la qual no tindrà una altra opció que fer el mateix".

D'aquesta manera, la UE podria recuperar velles amenaces i respondre als nous aranzels amb contramesures a productes com el quètxup, peixos congelats, fruites, videoconsoles, avions i helicòpters.

Quan el 6 de juliol de 2018 entraven en vigor els aranzels dels EUA a la Xina per valor de 34.000 milions de dòlars, la UE no romania aïllada del conflicte i ja va planejar aranzels per valor de 18.000 milions d'euros a una llista de productes nord-americans liderada pel seu icònic quètxup.

La llista detallada de productes que va elaborar amb caràcter preliminar la UE, incloïa una ampli ventall de productes, des d'aliments com cítrics i altres fruites, quètxup, peix congelat, fruita seca, fins gravàmens en el sector aeroespacial (helicòpters i avions), aparells per a l'exercici físic, videoconsoles i components de motos i bicicletes.

Últimas noticias