Uns 300.000 autònoms, "abocats" a tancar en els pròxims sis mesos, segons ATA

Segons l'organització, "molts autònoms es plantegen tancar fins i tot si no hi ha un segon confinament"

Per

Bolsamania | 19 ago, 2020

El president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha comentat aquest dimecres que prop de 300.000 autònoms "es poden veure abocats" durant els pròxims sis mesos a tancar els seus negocis. Per a Amor, "molts autònoms es plantegen tancar fins i tot si no hi ha un segon confinament".

Referent a aquesta possibilitat, el president d'ATA ha dit que el 72% del col·lectiu d'autònoms "preveu tancar o reduir la seva plantilla" si hi ha un segon confinament, ha assenyalat en una entrevista a Ràdio Intereconomía, i ha subratllat que les mesures implementades pel Govern des del primer de juliol "han estat un fracàs, entre altres coses perquè el context no té res a veure amb l'actual".

"Molts sectors com l'oci nocturn i el turisme s'han vist obligats a tancar i les cotitzacions dels autònoms i dels treballadors continuen corrent", ha denunciat Amor. Segons les seves dades, altres països "estan reduint" l'IVA de l'hostaleria o el turisme, per la qual cosa ha sol·licitat una reducció al 50% de manera temporal d'aquest impost a sectors com la perruqueria, els gimnasos, el comerç, l'hostaleria o el turisme.

Lorenzo Amor ha recalcat: "O actuem o se'n va tot en orris". Ha demanat al Govern "un Pla Marshall" de país sense esperar les ajudes europees, una extensió dels ERTO "fins a la pròxima campanya" turística i ha avançat que l'Executiu ha d'implementar mesures "com més aviat millor", ja que ha vaticinat que "s'acosta un setembre molt dur".

UN MILIÓ A LA CORDA FLUIXA

Amor ha alertat que hi ha un milió d'autònoms que són a "corda fluixa" i que "cauran al primer copet". Així ho ha assenyalat en una entrevista a la 'COPE', en la qual ha ressaltat que el context i les circumstàncies actuals no tenen res a veure amb les que hi havia a Espanya quan es va reactivar l'economia després del confinament.

"Davant una situació extraordinària estem esperant mesures extraordinàries", ha postil·lat. No obstant això, ha ressaltat que el 91% dels autònoms ja s'han activat, però que n'hi ha un 9% (uns 280.000 autònoms) que no, i que "encara no saben ni si podran reprendre l'activitat". Així mateix, ha avisat que, a causa dels rebrots, hi ha molts autònoms que s'estan desactivant. "L'autònom depèn del consum i si hi ha algun sector que falla, és una cadena que va afectant a tot el col·lectiu", ha explicat.

Per a Amor, és "vergonyós" que avui dia no s'hagin suspès les cotitzacions dels empresaris i autònoms que s'han vist forçats a tancar els seus negocis. "Si no poden treballar per què han de cotitzar? Em sembla lamentable que no s'hagi posat en marxa una prestació extraordinària de cessament d'activitat per força de causa major per a aquells autònoms als quals no se'ls permet de treballar", ha ressaltat.

"Estem d'acord i compartim que la salut és sempre el primer. Ara bé, tota mesura extraordinària sanitària ha d'anar acompanyada de mesures econòmiques extraordinàries, i aquesta vegada crec que això no s'ha fet com al març", ha afegit.

Sobre la prestació extraordinària per cessament d'activitat, Amor ha assenyalat que la primera va arribar al 50% dels autònoms i que va ser "un encert", però que la que es va impulsar l'1 d'abril ha estat "un fracàs" que només ha arribat a 120.000 treballadors per compte propi.

Per tot això, Amor ha demanat al Govern que posi en marxa un pla d'emergència nacional per ajudar els autònoms a afrontar la situació. "El context actual no té res a veure amb el que vam viure al juny o fins i tot la primera quinzena de juliol", ha afegit. "Els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) cal prorrogar-los fins al mes d'abril, només fins a desembre no n'hi ha prou", segons Amor, que considera que aquesta eina hauria de funcionar fins que comenci la campanya turística de l'any que ve. També ha demanat estendre les prestacions per cessament d'activitat ordinàries i extraordinàries.

Així mateix, ha deixat clar que "o bé el Govern reacciona i no continua esperant que arribi l'ajuda d'Europa, o es veurà com una reguera d'autònoms i empreses es quedaran pel camí aquesta tardor".

Últimas noticias