Ultimátim de la UE a Johnson: només queden "unes poques hores" per a l'acord del Brexit

El primer ministre britànic diu que les discussions sobre el comerç "semblen difícils"

Per

Bolsamania | 18 des, 2020

El negociador de la Unió Europea (UE) per al Brexit, Michel Barnier, ha llançat aquest divendres un ultimàtum al primer ministre britànic, Boris Johnson. "Ens queda poc temps, només unes poques hores, per treballar en aquestes negociacions de manera útil si volem que l'acord entri en vigor l'1 de gener", ha dit. Les dues parts aprofiten les hores per intentar arribar a un acord comercial.

Unes declaracions que han trobat ràpida resposta. Johnson ha dit als periodistes aquest divendres que el Regne Unit vol seguir parlant amb la UE mentre hi hagi possibilitat d'aconseguir un acord, però també ha assegurat que les discussions sobre el comerç "semblen difícils". És a dir, ha tornat a refredar la possibilitat que Brussel·les i Londres acabin acostant-se postures.

Barnier ha incidit que s'estan quedant sense temps per acordar els termes d'un acord comercial post-Brexit. Ho ha fet des de la tribuna del Parlament Europeu, on ha assegurat que les negociacions han arribat "a l'hora de la veritat". "Hi ha una possibilitat d'aconseguir un acord, però el camí cap a tal acord és molt estret", ha remarcat el negociador de la UE.

Però, a més, Barnier ha llançat un altre avís als britànics, als quals ha dit que l'accés al mercat únic de la UE estarà condicionat a mantenir les aigües pesqueres britàniques obertes als vaixells del bloc. Una cosa que xoca frontalment amb el que va dir Johnson dijous, quan va assegurar que les negociacions fracassaran si no és que els Vint-i-set suavitzin el que ha anomenat la seva postura "no raonable" sobre la pesca.

"Si el Regne Unit vol tallar l'accés a aquestes aigües als pescadors europeus, en un moment donat, llavors la UE també ha de mantenir el seu dret sobirà de reaccionar o compensar ajustant les condicions dels productes, i en particular els productes de la pesca , al mercat únic", ha dit Barnier aquest divendres.

Johnson, per la seva banda, tot i refredar el possible acord, ha assegurat que "la nostra porta està oberta, seguirem parlant", i que el Regne Unit espera que "els nostres amics de la UE entrin en raó i vinguin a la taula amb una mica més" .

Si hi ha acord, això asseguraria el comerç de béns lliures d'aranzels entre el Regne Unit i la UE després del 31 de desembre, però les disputes clau sobre temes com la pesca segueixen centrant les negociacions, i no sembla que hi hagi cap avanç al respecte.

Últimas noticias