Trump torna a aplicar la seva estratègia 'estrella': posa la Xina en situació límit per negociar amb avantatge

The Wall Street Journal ha informat que els dos països estan discutint sobre les seves relacions comercials "silenciosament"

Per

Bolsamania | 26 mar, 2018

Els Estats Units i la Xina estan negociant. Així ho publicava aquest dilluns The Wall Street Journal. De fet, no són pocs els analistes que valoren l'anunci dels Estats Units de fixar aranzels sobre la Xina per un import de 60.000 milions de dòlars com un 'desafiament' més de Donald Trump i un exemple clar de la seva tendència a 'tensar la corda' per partir amb avantatge cada vegada que vol negociar alguna cosa.

S'està d'acord en la idea que les maneres del president nord-americà no són les més adequades ni les més diplomàtiques, però cada vegada són més els que pensen que Trump no es comporta tan impulsivament com es podria pensar, sinó que porta a l'extrem les situacions amb una fi. Des que va fer pública la seva intenció d'optar a la presidència dels Estats Units, les situacions similars a l'actual amb la Xina s'han repetit però, lluny de canviar d'actitud, el mandatari continua alimentant. "Agita l'espantall, la gent va darrere i ell fa les seves coses", assenyala a 'Bolsamanía' José Ramón Ferrandis, professor del Centre d'Estudis Financers (CEF).

S'està d'acord que les maneres del president nord-americà no són les més adequades ni les més diplomàtiques, però cada vegada són més els que pensen que Trump porta a l'extrem les situacions amb una finalitat

Segons l'opinió de Ferrandis, aquesta forma d'actuar del president nord-americà respon a una estratègia molt estudiada. "És un geni. Posa l'altre en una situació límit. Posa les barreres de les negociacions als peus del de davant i tot el camp és per a ell", afegeix Ferrandis.

El professor del CEF feia aquestes declaracions a 'Bolsamanía' al passat mes de gener, amb motiu del triomf de Trump aconseguit a causa de l'aprovació de la reforma fiscal. Llavors ja es pressentia que el president nord-americà tenia intenció d'anunciar en breu una ofensiva comercial que anava a tenir la Xina al punt de mira. Trump aconseguirà "una pila de coses" per molt que es parli de la seva incapacitat per tirar endavant els seus plans. "Complirà amb bona part de les seves promeses polítiques", assegurava Ferrandis.

ACONSEGUIRÀ EL QUE VOL DE LA XINA?

The Wall Street Journal apuntava aquest dilluns que els Estats Units i la Xina estan negociant amb l'objectiu de "millorar l'accés dels Estats Units als mercats xinesos". Al final, aquest és l'objectiu final de Donald Trump, aconseguir que la situació comercial dels Estats Units al gegant asiàtic millori i, si per això ha d’amenaçar amb aranzels milionaris, ho fa.

"Si bé és cert que les formes de l'Administració Trump són en excés agressives i res diplomàtiques, com han manifestat molts governs de la UE, que actualment no hi ha reciprocitat en les relacions comercials entre la Xina i els seus socis, per la qual cosa aquest país haurà d'obrir els seus mercats de la mateixa manera que les seves empreses els troben oberts a l'actualitat en altres països, cosa que no descartem que passi tot i la forta 'retòrica' que estan fent servir les parts implicades, retòrica que ha provocat la fugida massiva dels inversors cap a actius refugi durant els últims dies, penalitzant amb això el comportament de la renda variable mundial", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari. "De com evolucionarà aquesta situació en el curt termini dependrà, i molt, del futur comportament de la renda variable occidental", afegeixen.

Les mesures anunciades per Donald Trump sobre la Xina tenen un període de consulta de 30 dies abans d'entrar en vigor, per la qual cosa és d'esperar que, durant aquest període, els mercats es mouen en bona mitjana al so de les informacions que es coneguin al respecte. Els experts d'AlphaValue subratllen en aquest sentit el poder que ha demostrat Trump des del primer moment per moure els mercats i fins a quin punt s'ha convertit en artífex del 'momentum' negatiu que viuen actualment les borses. "Donald Trump s'està configurant tan efectiu com les pors deflacionistes de finals de 2015 i principis de 2016, quan aquests van enfonsar el sentiment dels mercats de renda variable", apunten aquests analistes. "La caiguda del 'momentum' de maig a setembre de l'any passat ha estat reemplaçada pels temors induïts per Trump: tipus més elevats encaixen amb majors dèficits com a resultat de les retallades fiscals i ara s'uneix la guerra comercial al desastre intern del Govern i la CIA", precisen aquests analistes.

I SI NO S’ARRIBA A UN ACORD?

Entre la possibilitat d'un acord comercial entre la Xina i els Estats Units i la possibilitat que no hi hagi acord i es desencadeni, de facto, la tan temuda guerra comercial, hi ha una àmplia 'paleta de grisos' i de possibles sortides a aquesta situació. Al mercat li toca ara esperar i conviure amb la incertesa que genera no saber el que pot acabar passant finalment.

"Alguns inversors podrien pensar que la tendència a l'empitjorament del 'momentum' (de mercat) podria no haver finalitzat, atès que veurem 'avenços' en la guerra dialèctica entre mandataris nord-americans i xinesos sobre els aranzels. Altres poden creure que la coherència podria tornar, entenent que una guerra comercial no és òptima per a cap contendent", afegeixen des d’AlphaValue.

Els analistes d'Oxford Economics estan entre els que creuen que la solució a aquesta situació no serà tan senzilla i adverteixen de "riscos de fricció comercial molt més greus". En aquest sentit, recorden que durant l'anunci del memoràndum amb els aranzels a la Xina, Donald Trump va dir que aquesta mesura "serà la primera de moltes", el que accentua el risc d'una escalada. "El nostre escenari de guerra comercial (...) mostra que, amb restriccions comercials més àmplies imposades pels Estats Units sobre la Xina, l'impacte econòmic general a la Xina, als Estats Units i al món seria substancial. L'impacte acumulat al nivell de PIB de la Xina durant el període de 2018-20 seria de l’1,6%. El dany col·lateral seria substancial, especialment a Àsia, mentre que a Europa, Alemanya es veuria més afectada", assenyalen aquests experts.

Últimas noticias