Trump té en suspens a 8.000 empreses espanyoles amb interessos als EUA

EUA és un dels deu principals països destí de les exportacions espanyoles

Per

Bolsamania | 17 ago, 2016

Actualitzat : 11:14

8 de novembre de 2016. Eleccions presidencials als EUA. Totes les mirades sobre dos candidats, la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump. Qui guanyarà? Encara falta molt per conèixer la resposta a aquesta pregunta, i encara que les enquestes donen una victòria, per la mínima, a Clinton, la veritat és que existeix la possibilitat que l'empresari arribi a la Casa Blanca. En aquest cas, podrien canviar moltes coses, i no només per als nord-americans.

Un total de 8.406 empreses espanyolas han exportat els seus productes als EUA entre gener i maig de 2016

Els dubtes sobre els efectes que podria tenir l'arribada del republicà al poder es multipliquen cada dia, amb cada nova polèmica declaració i amb cada sortida de to del candidat del Partit Republicà, pel qual ningú apostava quan es va embarcar en aquesta aventura i que, no obstant això, ha aconseguit convertir-se en el rival directe de Clinton. I un dels sectors que més en suspens està és precisament l'empresarial. Un total de 8.406 empreses espanyoles han exportat els seus productes als EUA entre gener i maig de 2016, segons les dades facilitades per l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX). És més, els EUA és un dels deu principals països destí de les exportacions espanyoles.

Durant els cinc primers mesos d'aquest any les empreses espanyoles van realitzar exportacions als EUA per valor de 4,2 milions d'euros, per la qual cosa la xifra total de 2016 podria acabar per superar l'aconseguida el 2015, de 9,2 milions d'euros. Aquest any un total de 8.739 empreses van fer negocis a l'altre costat de l'Atlàntic, una mica més de les quals ho havien fet entre gener i maig de 2016. I són aquestes empreses les que es mantenen a l'expectativa del que pugui passar. De moment Trump s'ha centrat més en donar pistes sobre el que faria en matèria política en cas d'arribar a la Casa Blanca, destacant les seves polèmiques declaracions sobre els mexicans i els islàmics, i no tant en el pla econòmic.

Encara que sí que ha dit que l'actual política comercial afebleix a EUA i que hauria d'adoptar-se un enfocament més proteccionista. Assegura que els tractats de lliure comerç han perjudicat a la indústria nord-americana perquè han derivat en deslocalitzacions massives, per la qual cosa la seva idea és 'castigar' a les empreses que traslladin la seva producció fora del país. I no només això, ja que també ha parlat en alguna ocasió de frenar l'arribada de productes estrangers mitjançant la imposició d'un aranzel del 45% a totes les importacions de la Xina i del 35% a la majoria d'importacions de Mèxic.

"Sabent el perjudici que podria causar, ha mantingut un discurs en materia exterior en el qual ha tractat de repetir la paraula 'coherència'"

Unes decisions que, de materialitzar-se si Trump arriba al poder, podrien acabar per afectar al teixit empresarial espanyol en un moment crucial, encara que al principi sembla que no vagin dirigides contra ell. Segons afirma Felipe López-Gálvez, analista de SELF Bank, les relacions comercials entre els EUA i Espanya podrien arribar a canviar si Trump accedeix al poder. “Trump ha qüestionat en diverses ocasions el paper de l'OTAN i dels acords comercials que té signats els EUA amb altres països”, recorda l'expert, que no obstant això diu que “sabent el perjudici que li podria causar, ha mantingut un discurs en matèria exterior en el qual ha tractat de repetir la paraula 'coherència'. El proteccionisme comercial que ha marcat part de la seva campanya sembla més centrat en la competència provinent d'Àsia”, per la qual cosa López-Gálvez dubta que les relacions amb la UE “es veiessin massa minvades”.

I ENTRE LES EMPRESES MÉS AFECTADES…

L'analista apunta a més quins podrien ser, sota el seu punt de vista, les empreses espanyoles que podrien veure's més afectades per les polítiques de Trump. López-Gálvez remarca que el republicà és partidari que la Reserva Federal (Fed) mantingui una política acomodatícia, la qual cosa podria retardar la pujada de tipus d'interès de la qual tant es ve parlant des de fa setmanes, i que es recolzaria en les sòlides dades que està presentant l'economia nord-americana, com per exemple l'última dada d'ocupació del mes de juliol, que va superar les previsions del mercat en mostrar la creació de 255.000 llocs de treball i una taxa d'atur que es va mantenir en el 4,9%. A més, la creació d'ocupació al juny també es va elevar des de les previsions inicials.

“En un escenari de tipus baixos, les filials de Santander i BBVA als EUA serien de les principals perjudicades pels seus efectes en els marges d'interessos”, afirma l'expert, que posa també a la picota a Grifols. “A la signatura de productes farmacèutics i hospitalaris l'afavoreix un dòlar fort, per la qual cosa una prolongació de l'actual política 'dovish' li podria penalitzar”. No obstant això, l'analista apunta al fet que és possible que les empreses espanyoles més afectades si Trump arriba en poder siguin aquelles amb presència a Mèxic. “Ho notarien en el seu negoci, sobretot si Trump decideix modificar els termes del TLCAN (Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord), del que Mèxic ha sortit molt beneficiat des de la seva negociació”.

PERÒ, ¿TÉ TRUMP POSSIBILITATS REALS DE GUANYAR LES ELECCIONS?

Malgrat el que pugui semblar, la veritat és que tant analistes econòmics com polítics coincideixen que en les eleccions podria passar qualsevol cosa. “Té tantes possibilitats d'arribar a ser president com les quals tenia per ser candidat republicà. Recull el descontentament de la ciutadania en un moment de fàstig amb els polítics”, ha dit a Bolsamanía Emilio Serrano, politòleg i consultor de comunicació a Assessors de Comunicació Pública, que creu que les seves provocadores declaracions, encara que escandalitzin a bona part de la ciutadania, “mobilitzen al seu electorat”.

Los expertos ven difícil que Trump pueda ganar, pero recuerdan que ni siquiera se pensaba en él como posible candidato republicano

I en la mateixa línia s'expressa López-Gálvez. “Les enquestes diuen que sí que té opcions de guanyar. Estem parlant d'un candidat que ni tan sols pensem que podria fer ombra als seus rivals dins del Partit Republicà, i que finalment els ha derrotat”, recorda l'expert, que malgrat tot veu “difícil que pugui guanyar” donades les seves sortides de to, que fins i tot han fet que dins del partit siguin molts els que prefereixen que no arribi a la Casa Blanca.

No obstant això, si contra tot pronòstic finalment guanya Trump, Serrano no creu afecti massa a les relacions amb el Vell Continent. “Malgrat que no és el president dialogant que sí és Obama, com a empresari sap que als EUA no li interessa canviar la política comercial amb Europa. Està acostumat a obrir-se als mercats, i sap que al país no li convé canviar aquestes relacions”.

Últimas noticias