Torres: "L'OPA sobre Sabadell és una aposta clara per Espanya, les pimes i els territoris"

Pel president de l'entitat, aquesta OPA és "diferent a altres"

Per

Bolsamania | 17 jun, 2024

Actualitzat : 13:24

El president de BBVA, Carlos Torres, ha esgrimit que l'aposta de l'entitat per les pimes és una de les raons que els ha portat a llançar l'OPA sobre Sabadell.

"La nostra visió sobre les pimes és una de les raons de l'oferta que presentem sobre Sabadell", ha afirmat als Cursos d'Estiu de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a Santander.

"L'operació és una clara aposta per les pimes. Volem construir sobre l'excel·lent feina feta per Sabadell. Per això, després de la integració, tenim el ferm compromís de mantenir el model de gestió de riscos en pimes que té Sabadell. De fet, excepte situació de deteriorament financer, mantindrem durant almenys 12 mesos les línies de circulant de totes les petites i mitjanes empreses”, ha subratllat Torres.

Sobre això, i preguntat sobre si BBVA estaria disposat a realitzar algunes concessions per obtenir el seu suport, ha indicat que "hem de deixar que el procés discorri segons el previst", les preocupacions que manifestat el ministre estan clares i seran analitzades pels organismes". "Anirem veient a quina conclusió arriben".

L'operació, per al president de l'entitat, "permetrà que siguem més competents", i per "assegurar la resiliència, amb uns estàndards cada cop més difícils de complir, necessitem bancs més grans a Europa". "Aquesta operació és una aposta clara per Espanya, per les pimes i pels territoris", ha dit.

"Aquesta operació és diferent d'altres", ja que passa després de la pandèmia, on les dues entitats ja han emprès reduccions de plantilla i de sucursals, i "el gruix de l'estalvi de costos és tecnològic" més que no pas de personal.

Durant la seva compareixença, Torres ha destacat que "els bancs desenvolupem un paper fonamental en l'economia”, i a BBVA "hem posat el focus sobre les pimes, que són el motor de desenvolupament i creixement del país".

El president de BBVA també ha enumerat els principals desafiaments que enfronten les empreses actualment. En primer lloc, un entorn en constant evolució, marcat per esdeveniments geopolítics i canvis a l'escenari econòmic i tecnològic, especialment la robotització i la intel·ligència artificial. Tot plegat, amb pressions proteccionistes a l'alça.

"Aquests reptes són objecte de l'Informe sobre el futur del Mercat Únic, que va ser encarregat a Enrico Letta pel Consell de la UE sota la presidència espanyola i publicat fa tot just unes setmanes. Un informe que ressalta la necessitat de més escala per assegurar el progrés i la competitivitat d'Europa, especialment a més al sector financer, i que fa una crida a l'acció per enfortir la Unió Europea i el Mercat Únic”, ha afirmat.

Entre els desafiaments que subratlla Letta al seu informe, Torres n'ha emfatitzat dos: la innovació i la sostenibilitat. Per a BBVA aquests reptes són una oportunitat "per aconseguir més competitivitat i impulsar el creixement econòmic i el benestar de la societat".

"Cal molta inversió per descarbonitzar activitats, les empreses europees han d'emprendre plans de transició per reduir les seves emissions", ha insistit Torres. Per realitzar-la, les empreses compten amb l'ajuda dels fons europeus, i a “BBVA estem fermament compromesos amb els seus plans de transició”.

També cal promoure el desenvolupament de noves tecnologies 'clean teach', on BBVA és present amb iniciatives “punteres”.

La innovació accelerada és un altre dels punts que impacten significativament a les empreses i a l'economia. "La digitalització de la societat és una realitat", en què destaca la intel·ligència artificial (IA), que tindrà implicacions en el teixit empresarial. "A BBVA ja estem aplicant la IA a nivell intern", on Torres ha posat com a exemple el recent acord dut a terme amb OpenAI.

"En aquest món som el banc de les empreses que estan definint el futur. Donem suport als emprenedors", ha asseverat el president de l'entitat.

Però Torres ha advertit que, en innovació tecnològica, a Europa "ens estem quedant enrere. Els EUA ens porten molta distància en el canvi digital".

Les grans empreses són molt rellevants, però una gran part del teixit empresarial està compost per pimes, i atendre pimes i autònoms és una de les "prioritats de BBVA".

Per a Torres, és important conèixer els reptes a què s'enfronten, encara que les empreses també han de saber adaptar-se als nous entorns, marcats per "desafiaments geopolítics", és un "entorn on les pressions proteccionistes són més grans".

"Espanya ha demostrat ser una economia resilient i dinàmica" i que continuarà creixent dins de la Unió Europea (UE), cosa que ha portat BBVA Research a revisar a l'alça les previsions de creixement del PIB el 2024 i el 2025.

Per això, Torres ha volgut donar l'enhorabona al Govern i en particular al ministre d'Economia, per aquest bon comportament de l'economia espanyola.

Últimas noticias