Torres (BBVA): "Estem en bon lloc, l'economia espanyola té previsió de creixement"
El president de l'entitat també ha fet referència a la descarbonització
El president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha assegurat que, tenint en compte la situació en què ens trobem, "que no tenen res a veure amb èpoques passades", "estem en bon lloc" com a país, ja que l'economia espanyola té previsions de creixement.
A la inauguració dels Cursos d'Estiu a Santander, el president de BBVA ha explicat que Espanya es troba ara mateix en una millor situació d'endeutament, especialment a l'àmbit privat, alhora que hi ha una manca de desequilibris que sí que hi havia èpoques passades.
A més, ha considerat que Espanya es troba en una millor posició en finançament extern i en una millor situació dels sectors que van generar problemes al passat. Tot i la incertesa, preveu que l'economia espanyola "continuï creixent el 2022 i recuperi els nivells d'activitat anteriors a la pandèmia el 2023".
Pel que fa a les darreres decisions del Banc Central Europeu (BCE), Torres ha destacat que l'organisme "ha deixat molt clar" que la prioritat ara mateix és que "clarament cal donar resposta a les tensions inflacionistes".
El president de BBVA s'ha referit també als efectes immediats sobre l'economia de la invasió d'Ucraïna, que altera el camí de recuperació amb què va començar l'any i genera dificultats a les cadenes de producció i una alça en el cost de l'energia. Això s'ha traduït en nivells d'inflació alts. En aquest sentit, espera que la inflació a Espanya "es redueixi de mica en mica al llarg de l'any i es normalitzi el 2023".
En aquest entorn, "serà crucial l'actuació dels bancs centrals i del BCE en particular durant els propers mesos, i l'esforç de tots, per intentar evitar una espiral de preus" així com per evitar "factors que impedeixin una correcta transmissió de la política monetària".
LA INVERSIÓ, CLAU PER A LA DESCARBONITZACIÓ
D'altra banda, el president de BBVA s'ha referit al tema de descarbonització i autonomia energètica. Creu que han de ser abordades amb ambició i realisme. A curt termini, caldrà "posar un èmfasi especial en mesures d'eficiència energètica que redueixin el consum". Així, ha xifrat en 275 bilions de dòlars el volum necessari d'inversió d'aquí al 2050, xifra que representa al voltant d'un 8% PIB a nivell mundial.
Torres també ha demanat una agenda de prioritats i grans objectius, que es traslladin al marc normatiu i a licitacions públiques. "Això és fonamental per produir senyals de demanda de productes i serveis sense emissions", ha dit.
A l'àmbit energètic, ha destacat la rellevància que els objectius de descarbonització marcats a Europa "estiguin acompanyats de polítiques concretes que permetin fer realitat la seva consecució". "Espanya ha pres moltes mesures en la bona direcció, hem de seguir per aquest camí i assegurar que funcionen a la pràctica".
Per això, Torres ha assenyalat que Espanya compta amb abundants fonts d'energia renovable, institucions compromeses davant aquest desafiament, objectius ambiciosos, un sector empresarial pioner i líder en la transició sostenible i un bon capital humà.