Theresa May i el Brexit tornen a la corda fluixa: tots els escenaris després de la garrotada del Parlament

Els mercats s'aferren a la pròrroga de l’Article 50 per avançar moderadament

Per

Bolsamania | 16 gen, 2019

Si hi ha una paraula que ha dominat els ànims durant la major part del procés del Brexit és incertesa. I és el millor qualificatiu que es pot donar a la situació desencadenada al Regne Unit (un cop més) després de la històrica derrota de la primera ministra Theresa May a la votació parlamentària sobre l'acord de divorci assolit entre Londres i Brussel·les el novembre. El caos polític s'apodera del país, mentre els mercats i la lliura s'ho prenen amb esportivitat i els inversors s'ho juguen tot a la carta de la pròrroga.

No obstant això, les possibilitats que el Brexit ordenat descarrili s'incrementen per moments i qualsevol pas en fals en el camí situarà el país al precipici d'una sortida caòtica, és a dir, sense acord. Amb tot, segons els experts de Berenberg, la derrota de May "és modestament positiva, ja que es podria veure obligada a explorar diferents opcions de Brexit que podrien obtenir una majoria al Parlament, i no perdre més temps pressionant amb el seu acord rebutjat".

En la seva opinió, el Regne Unit afronta tres opcions: "Un Brexit dur o tou o un segon referèndum. D'aquestes, un Brexit dur probablement tindria el menor suport al Parlament i un Brexit suau probablement tindria el major suport", afirmen.

A més, durant les últimes jornades ha pres força la idea que la Cambra dels Comuns i el govern optaran per llençar la pilota cap endavant i demanaran una pròrroga de l'Article 50 del Tractat de Lisboa per uns quatre mesos, cosa que ajorna fins a l'estiu tots els tràmits de desconnexió entre Londres i Brussel·les.

La Unió Europea (UE) ja es prepara per a aquest escenari en el qual l'entrada en vigor del Brexit es traslladarà al juliol en lloc de la data del 29 de març, que és la que correspon als dos anys des de l'activació de l'esmentat article del reglament comunitari. Però els analistes de Goldman Sachs indiquen que, tot i que les institucions comunitàries també sospesen aquesta eventualitat, "esperaran una sol·licitud formal del govern de May".

És l'escenari que cobra força als mercats i que ha bombat un ral·li en la lliura durant les jornades prèvies a la votació de la Cambra dels Comuns. "Ja sigui perquè el Parlament demana temps per donar els passos legislatius necessaris per impulsar un segon referèndum o per renegociar l'acord pactat amb May, les institucions europees són proclius a donar-se un marge de temps per desplegar noves converses", expliquen els experts del banc nord-americà.

El Parlament ha rebutjat l'acord de May, però "no serà capaç de presentar una alternativa", apunten els analistes de Berenberg. "Aquest desassossec es mantindrà tant de temps com trigui el Parlament a presentar un escenari alternatiu, però si Westminster fracassa, el resultat pot ser un Brexit caòtic", afegeixen i insisteixen que "aquest és el risc que cal vigilar".

HUMILIANT DERROTA

El resultat de la votació ha suposat un dur revés per a May, que ara té tres dies per presentar un pla alternatiu, ja que 432 parlamentaris (118 d'ells conservadors) han votat en contra i tan sols 202 a favor. Per partits, 196 conservadors, 3 laboristes i tres independents han donat suport a May i 248 laboristes, 118 tories, 35 diputats del Partit Nacionalista Escocès (SNP), 11 liberal demòcrates, 10 legisladors del Partit Unionista Democràtic (DUP), quatre parlamentaris gal·lesos, 1 'verd' i 5 independents han dit 'no'.

Per trobar un rebuig tan contundent dels diputats britànics a les mesures emanades de Downing Street cal remuntar fins al 1924, quan el Gabinet de Ramsay MacDonald va patir una sèrie de garrotades parlamentaris, la més gran d’elles per un marge de 166 vots.

"Està clar que els diputats no donen suport a aquest acord", ha dit May durant les seves primeres paraules al Parlament. "Tot i això, la votació d'aquesta nit no ens diu res sobre què dona suport, ni tan sols si pretén honorar la decisió que la gent va prendre en el referèndum" de 2016 sobre el Brexit, ha retret.

A partir d'ara, Theresa May té de termini fins dilluns que ve per presentar un pla alternatiu al Parlament. May, després de la seva gran derrota, ha obert per primera vegada la porta a negociar un acord sobre el Brexit amb l'oposició.

Per la seva banda, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha rebutjat aquesta proposició de May i ha anunciat una moció de censura contra la premier, que serà debatuda aquest mateix dimecres a partir de les vuit del vespre, hora espanyola, encara que no té garantits els suports necessaris per triomfar. May ha confiat en superar aquesta moció i a seguir negociant per aconseguir un acord que ara mateix és altament improbable.

DESPRÉS DE LA MOCIÓ...

Hi ha poques opcions que May perdi la moció d'aquesta tarda, ja que els laboristes no compten amb prou suport a la cambra britànica. Si el govern sobreviu, "la incertesa actual sobre la política de Brexit podria persistir, però almenys el temps necessari per a una elecció general no es perdria", indiquen els experts d'HSBC. Per a aquests analistes, "el govern pot pivotar cap a una estratègia alternativa per evitar el 'no acord', ha vist que la seva proposta actual s'enfronta a una oposició majúscula".

En aquest cas, esperen "un canvi clar i decisiu cap a una política, probablement a l'extrem més suau de l'espectre Brexit, tindrà possibilitat d'obrir-se camí al parlament". I en aquest context, la lliura, presa de la volatilitat durant les últimes hores, es veurà reforçada.

Per contra, si el govern perd, "unes eleccions generals semblen el més probable", assenyalen des d’HSBC. En aquest escenari, podria conformar un govern alternatiu del Partit Conservador, cosa que obligaria May a dimitir. En el cas que no fos així, l'actual govern tindria un termini de 14 dies per guanyar-se la confiança del Parlament. Si no ho aconseguís, hi hauria eleccions anticipades. Els experts del banc britànic apunten cap al fet que es podria formar algun tipus de "govern d'unitat, amb un biaix cap a un Brexit més suau, o fins i tot un altre referèndum". "Això probablement augmentaria la sort de la lliura esterlina", afirmen.

Últimas noticias