Sorpresa positiva de l'IPC del Regne Unit: es manté estable al 4% al gener

El consens esperava que la taxa se situés al 4,2% al primer mes de l'any

Per

Bolsamania | 14 feb, 2024

La inflació del Regne Unit ha donat la sorpresa, per bé, al gener. L'Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha situat al 4% interanual al primer mes de l'any, i s'ha mantingut estable respecte a la taxa registrada al desembre. La lectura ha estat millor del que s'esperava, i és que el consens d'analistes projectava un 4,2%.

Mensualment, l'IPC va caure un 0,6% al gener, la mateixa taxa que el gener del 2023, i va tornar així a territori negatiu després de l'augment sorpresa registrat al desembre del 0,4% mensual. El consens esperava una taxa del -0,3% mensual.

"La major contribució a l'alça va provenir de l'habitatge i els serveis domèstics (principalment majors càrrecs de gas i electricitat després de l'augment del límit de preus d'Ofgem), mentre que la contribució més gran a la baixa va provenir de mobles i estris domèstics, i d'aliments i begudes no alcohòliques", ha dit aquest dimecres l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica (ONS, per les sigles en anglès), després de donar a conèixer les dades d'inflació.

L'IPC subjacent (que exclou elements volàtils com l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac) es va mantenir estable al 5,1% interanual al gener, enfront del 5,2% esperat. Mensualment, l'IPC subjacent va caure al -0,9%, per sota del pronòstic del -0,8%.

La taxa anual de l'IPC de béns es va desaccelerar de l'1,9% a l'1,8%, mentre que la taxa anual de l'IPC de serveis va augmentar del 6,4% al 6,5%.

Segons ha dit el canceller britànic, Jeremy Hunt, "la inflació no cau mai en línia recta perfecta, però el pla està funcionant". "Hem aconseguit enormes avenços per reduir la inflació des de l'11%, i el Banc d'Anglaterra pronostica que caurà al voltant del 2% en qüestió de mesos", ha ressaltat.

Des de Pantheon Macroeconomics han comentat que "la tendència a la desacceleració a l'augment dels preus al consum roman intacta, malgrat l'estabilitat de la taxa general de l'IPC al gener". Així mateix, els experts d'aquesta empresa ressalten que el "lleuger augment" de l'IPC serveis "es va deure enterament a un efecte de base i no a una recuperació de l'impuls a curt termini", i per això creuen que la inflació de serveis "caurà encara més als propers mesos, si es manté el ritme d'augment de preus del gener”.

Estimen, de fet, que això "reforça les possibilitats de retallades de tipus al segon trimestre". "Continuem pensant que els resultats de l'IPC als propers mesos convenceran el Comitè de Política Monetària (MPC, per les sigles en anglès) del Banc d'Anglaterra el segon trimestre que la política monetària no necessita ser tan 'restrictiva' com ho és actualment".

Segons la seva opinió, el dubte és quan començaran les baixades de tipus. "Sembla una qüestió de si el Comitè optarà per retallar la taxa bancària per primera vegada al maig o al juny".

Últimas noticias