Sorpresa negativa a Alemanya: les comandes de les fàbriques s'enfonsen un 11,7% el juliol

Es tracta de la caiguda més gran que es registra des d'abril de 2020

Per

Bolsamania | 06 set, 2023

Les comandes de fàbrica a Alemanya han sorprès negativament aquest dimecres. L'Oficina Federal d'Estadística germana (Destatis) ha donat a conèixer les dades corresponents al mes de juliol, en què es va registrar una caiguda de l'11,7% enfront del mes anterior, per sobre del que esperava el consens i la caiguda més gran des de l'abril del 2020.

A més, Destatis ha detallat que la caiguda respecte al mateix mes de l'any anterior és del 10,5%. El que va passar el juliol contrasta amb el fort avanç de les comandes del juny, quan van pujar un 7,6% (xifra revisada des del 7,0% inicial) en taxa mensual i un 3,3% en taxa interanual. L'organisme alemany explica que és perquè durant el sisè mes es va registrar una comanda molt important en la fabricació d'avions i indústria aeroespacial, i això és el que va propiciar l'esmentada pujada.

"El juliol es van continuar observant les grans fluctuacions a les noves comandes observades als últims mesos", ha dit Destatis. També ha detallat que a causa de la gran comanda del mes anterior, les noves comandes de l'àrea 'fabricació d'altres equipaments de transport' van disminuir un 54,5% el juliol respecte al juny, després d'haver augmentat un 72,4% al sisè mes en comparació amb el maig.

En general, les noves comandes van disminuir en molts sectors econòmics el juliol. A banda de la disminució en la fabricació d'altres equips de transport, les noves comandes també van disminuir en la fabricació de productes informàtics, electrònics i òptics (-23,6%), maquinària (-8,7%), material elèctric (-16,7%) i productes metàl·lics (excepte màquines i equips) (-14,2b%), fet que va contribuir al resultat global negatiu.

Per contra, apunta l'oficina d'estadística alemanya, el juliol els fabricants de vehicles de motor, remolcs i semiremolcs van registrar un augment del 2,7% a les noves comandes. D'altra banda, les noves comandes al sector de béns de capital (incloent-hi les comandes a gran escala) van disminuir un 15,9% el juliol respecte al mes anterior. Al sector de béns intermedis, les noves comandes van caure un 4,5%, mentre que les noves comandes de béns de consum van baixar un 8,2%.

Les comandes exteriors van caure un 12,9%, amb les noves comandes de la zona de l'euro disminuint un 24,4%, les de la resta del món, un 4,1% i les comandes internes, un 9,7%.

A més, la facturació el juliol va caure un 1,0% respecte al mes anterior. Segons xifres provisionals, indica Destatis, el volum de negocis real del sector manufacturer (desestacionalitzat i de calendari) va disminuir un 1,0% respecte al mes anterior. El volum de negocis ajustat de calendari va ser un 1,4% més gran que al mateix mes de l'any anterior. Després de la revisió de les dades provisionals, el juny es va produir una disminució de l'1,4% respecte al maig (xifra provisional: -1,6%).

MOVIMENT LATERAL

Les primeres valoracions a aquestes dades no han trigat a arribar. Els experts de Pantheon Macroeconomics remarquen que "resulta difícil analitzar aquestes dades en aquest moment, excepte per dir que les comandes de fàbrica, excloent-ne les grans comandes, s'estan movent lateralment, i segueixen estant molt lluny del seu ritme en comparació amb el nivell de principis d'any".

També comenten que les vendes mostren que el volum de negocis deflactat va caure un 1,0% intermensual el juliol, ampliant el descens des d'una caiguda revisada de l'1,4% el juny, "en línia amb el missatge de les enquestes d'una tendència baixista constant en la producció manufacturera, encara que no al ritme salvatge que implica el titular mensual d'avui per a les comandes de fàbrica”.

Últimas noticias