Només un 21% de l'economia espanyola sortirà "intacta" del coronavirus, segons Rabobank
Sectors com l'alimentació o la salut en sortiran enfortits i fins i tot creixeran
La pandèmia de coronavirus està deixant un panorama desolador per a l'economia espanyola. No sols per les previsions de contracció del Producte Interior Brut (PIB), sinó també pel mal que ha causat a multitud de sectors, alguns dels quals ho tindran molt difícil per refer-se. Segons els experts de Rabobank, només un 21% de l'economia romandrà "més o menys intacta" al tancament provocat pel Covid-19. Aquest és el pes que correspon als sectors que han continuat funcionant durant el confinament i que sortiran enfortits d'aquesta crisi.
Els analistes d'aquesta firma holandesa es refereixen a sectors com el de l'alimentació o el sanitari, que segons diuen "podrien fins i tot créixer a un ritme major" en ser "més capaços d'ajustar-se a les mesures de distanciament social" o en haver quedat exempts de de les mesures de tancament "perquè proporcionen serveis vitals". Així ho assegura Rabobank al seu últim informe sobre Espanya, que ha elaborat una vegada coneguda la dada del PIB del primer trimestre, en el qual l'economia ha registrat un enfonsament històric del 5,2%.
Noticia relacionada
Ni Europa ni EEUU han pagado aún el precio del confinamiento: "Lo peor está por venir""No tots els sectors són igualment vulnerables al brot de virus i a les mesures de contenció posteriors. I a més, no tots estan igualment ben equipats per a recuperar-se ràpidament i tornar als nivells de producció anteriors", afirma Rabobank, que diu que la composició de l'economia és un "element clau per calibrar l'impacte del Covid-19 i la trajectòria de recuperació de l'economia". I l'economia espanyola "sembla ser especialment vulnerable".
Sobretot, perquè "els sectors més afectats tenen una participació relativament gran a l'economia espanyola". Així ocorre, per exemple, amb la indústria (14% del PIB) o amb el sector serveis, en el qual s'emmarca el turisme (representa el 12% de la riquesa del país), i la desescalada per fases aprovada pel Govern de Pedro Sánchez no els ajudarà.
Segons els plans de l'Executiu, el bloqueig s'anirà aixecant a poc a poc fins a finals de juny, encara que Rabobank veu probable que es mantinguin mesures de distanciament social. Per això, i sobre la base de la composició sectorial del PIB d'Espanya, estima que entre una quarta i un cinquena part de l'economia "sofrirà un descens del valor afegit d'almenys el 50% al segon trimestre".
Entre ells, els serveis d'entreteniment i hostaleria actualment prohibits, que han quedat pràcticament paralitzats des de mitjan març, però també la fabricació de vehicles de motor, que ha sofert interrupcions a la cadena de subministrament i una falta de demanda. El comerç intern, diuen els experts d'aquesta firma, probablement rondarà el 50% de la capacitat, a causa del tancament de botigues no essencials, i no es recuperarà de manera "immediata i completa" quan totes les botigues tornin a obrir.
I "les perspectives són pitjors per a la indústria de l'entreteniment, el turisme i l'hostaleria", serveis tots ells "més difícils de dur a terme en una societat distant i a baixa capacitat". A més, fins i tot si s'aixequen les restriccions, és probable que els espanyols "continuïn sent cautelosos quant a l'ús d'aquests serveis", i també els visitants internacionals. "Donada la commoció soferta per les empreses d'aquests sectors, és més probable que facin fallida que d'altres sectors, perjudicant el potencial de recuperació" de l'economia.
"Estimem que un altre 56% de l'activitat econòmica, incloent la manufactura, es veurà també substancialment colpejada, però en menys del 50%", apunta Rabobank. I és que, encara que les fàbriques que produeixen béns no essencials només van tancar durant una setmana i mitja, la producció manufacturera està sofrint pertorbacions a la cadena de subministrament, i també per les normes de distanciament social i la feble demanda.
Noticia relacionada
Exención de impuestos, subvenciones... lo que han hecho otros países europeos y España noCom diu la firma holandesa, "l'abast de la recuperació d'aquests sectors, quan s'aixequin les mesures de bloqueig, és molt major que per als sectors de serveis més afectats, encara que les fallides, els problemes de la cadena de subministrament i la demanda interna atenuada probablement impediran una total recuperació".
SERAN SUFICIENTS LES MESURES DEL GOVERN?
Per alleujar el cop a l'economia, l'Executiu ha aprovat una sèrie de mesures que Rabobank també analitza en aquest informe. "El paquet de suport fiscal és relativament petit en comparació amb els seus homòlegs de la zona euro", ja que, en la seva opinió, el Govern intenta "trobar l'equilibri adequat entre el suport a l'economia i la prevenció d'una deterioració irreversible de les finances públiques", és a dir, que no es disparin massa el dèficit i el deute, que el gabinet de Sánchez situa per a finals d'any en un 10,34% del PIB i en el 115% del PIB, respectivament.
"El temps dirà si s'ha pres la decisió correcta", diuen aquests analistes, que creuen que el suport del Govern "no podrà evitar una profunda recessió", però sí que "hauria de prevenir el pitjor i ajudar a la recuperació a partir de la segona meitat de l'any". Les mesures aprovades "esmorteiran el cop, però no poden evitar els pics de desocupació i les fallides" que es produiran, conclouen.