Scope Ratings manté la qualificació d'Espanya en 'A-' amb perspectiva estable
Per factors que augmenten la resistència del país en un context d'augment dels preus
Actualitzat : 14:35
Scope Ratings manté la valoració d'Espanya en A- amb perspectiva estable. Segons detalla l'agència, la confirmació es basa en les fortaleses creditícies següents: l'estatus d'Espanya com a membre de la zona euro, l'economia gran i diversificada del país i la reducció gradual dels desequilibris externs i financers.
"Aquests factors van permetre l'aplicació d'una resposta fiscal anticíclica a la crisi de la Covid-19, donen suport a les perspectives a mitjà termini de l'economia espanyola i augmenten la resistència del país a les dificultats econòmiques en un context d'augment dels preus de l'energia i les primeres matèries i d'incertesa mundial", apunta Scope.
Tot i això, assenyalen que hi ha certs desafiaments per a aquesta qualificació, com els elevats nivells de deute públic i extern i l'elevada desocupació estructural i baix creixement de la productivitat. A més, destaquen els dèficits fiscals estructurals i una evolució demogràfica (ràpid envelliment i disminució de la població), que exerceix una pressió estructural sobre les finances públiques i perjudica el potencial de creixement.
La perspectiva estable reflecteix la convicció de Scope que els riscos estan equilibrats durant els propers 12 a 18 mesos.
La valoració/perspectiva d'A-/Estable podria millorar-se si, individualment o col·lectivament s'introdueixen reformes que elevin encara més les perspectives de creixement del país o les finances públiques milloren significativament, situant el deute públic en una clara trajectòria descendent. Per contra, el rating/perspectiva podria rebaixar-se si assistim a una recuperació de l'economia espanyola més feble del previst o un deteriorament fiscal prolongat donés lloc a un debilitament de la sostenibilitat del deute, o es retardessin o introduïssin reformes que afectessin negativament a les perspectives econòmiques i fiscals.
D'altra banda, Scope Ratings ha confirmat les qualificacions d'emissor a llarg termini i de deute sènior no garantit en moneda local i estrangera d'Espanya, així com la qualificació d'emissor a curt termini d'S-1 en moneda local i estrangera. Totes les perspectives es mantenen estables.
CONSIDERACIONS DE SOSTENIBILITAT ESG
Scope destaca que té en compte explícitament les qüestions de sostenibilitat ESG durant el seu procés de qualificació a través del pilar de risc sobirà ESG de la metodologia sobirana, amb una ponderació del 20% al model quantitatiu (CVS), així com a la superposició qualitativa de la metodologia (QS). Els factors de governança es recullen explícitament en l'avaluació de Scope del "risc institucional i polític" en la seva metodologia, on Espanya obté puntuacions relativament altes en un índex compost de sis indicadors mundials de governança del Banc Mundial, "la qual cosa reflecteix un marc institucional sòlid i estable".
Els factors crediticis relacionats amb la societat es recullen de forma similar al CVS de Scope. Les taxes de participació creixents de la població activa es veuen contrarestades per una elevada desigualtat d'ingressos i un augment significatiu de les taxes de dependència de la tercera edat. Espanya també té una proporció particularment alta de joves que no compten amb ocupació ni educació ni formació (Ninis) en comparació amb altres països homòlegs.
Finalment, pel que fa als riscos mediambientals, Espanya obté una puntuació relativament bona al CVS respecte a les emissions de carboni per unitat de PIB i la seva exposició i vulnerabilitat a les mètriques de risc de desastres naturals. No obstant això, la puntuació del país és més feble pel que fa als riscos relacionats amb els recursos, concretament pel que fa a la petjada ecològica del seu consum en comparació amb la biocapacitat disponible dins de les fronteres.
Espanya també es troba entre els països més vulnerables als efectes adversos del canvi climàtic en comparació amb els comparables europeus. Valorem positivament que el govern espanyol hagi avançat al 2023 els seus objectius de transició energètica per al 2025, recollits al seu Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima, per impulsar la recuperació econòmica del país. "Això hauria de fomentar la inversió en energies renovables, la renovació del parc d'habitatges i les infraestructures per a la mobilitat elèctrica", indica.