Sánchez signa l'acord que completa la reforma de pensions amb els agents socials
Tres grans eixos vertebren el text emmarcat en les recomanacions del Pacte de Toledo
El president del Govern, Pedro Sánchez, acompanyat de la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha signat amb els representants de les organitzacions empresarials i sindicals majoritàries (CEOE, Cepime, CCOO i UGT) l'acord que completa la reforma de les pensions.
Emmarcat en les recomanacions del Pacte de Toledo, l'acord completa les reformes empreses des del 2021, ja que complementa i millora aspectes que en el seu moment no es van poder abordar o que necessitaven un millor encaix al sistema.
En concret, tres grans eixos vertebren aquest text. Sobre la millora de l'accés gradual a la jubilació, al text s'estableix una nova regulació de la compatibilitat entre treball i pensió. L'acord pretén flexibilitzar aquesta transició cap a la jubilació, permetent a les persones treballar més enllà de l'edat ordinària si ho desitgen.
"Es tracta de donar resposta als desafiaments del nostre mercat de treball i d'adaptar el moment de la jubilació a les necessitats de cada persona oferint vies per facilitar el pas de la feina a la pensió més progressives", ha assenyalat la ministra.
Quant a la jubilació activa, s'elimina el requisit de tenir una carrera de cotització completa, cosa que en facilita l'accés i té una incidència especial des de la perspectiva de gènere. Aquest tipus de jubilació serà compatible amb els incentius de demora i la seva compatibilitat es fixarà en funció del temps que es demori, de manera que cada any de demora a la jubilació activa incrementarà el percentatge a aplicar en la percepció de la pensió.
Sobre els canvis en la regulació de la jubilació parcial, s'estableix ampliar de dos a tres anys la possibilitat de bestreta, amb límits en la reducció de la jornada. A més, es milloren les condicions del treballador rellevista, el contracte del qual haurà de ser indefinit ia temps complet en un lloc no amortitzable.
Pel que fa a la regulació especial de la jubilació parcial anticipada per als treballadors de la indústria manufacturera, es prorrogarà el marc actual fins al 2029 inclòs. Aquesta pròrroga inclou alguns ajustaments per millorar les condicions del treballador rellevista i el disseny d'una regulació més equilibrada i flexible per a l'empresa pel que fa a l'organització de la jornada del rellevista i del pensionista.
Així mateix, es millora la jubilació demorada amb la possibilitat de rebre un incentiu addicional per cada sis mesos de demora a partir del segon any i no només cada dotze mesos.
Saiz ha destacat que l'acord "representa un pas endavant cap a un sistema de pensions més flexible i adaptat a les necessitats de la societat actual". A més, ha defensat el diàleg social com la via més eficaç “per millorar la vida de les persones treballadores, reforçar la competitivitat de les empreses i consolidar la nostra economia”.
Per part seva, Sánchez ha assegurat que l'acord "és un producte més de la bona política que el govern de coalició, els empresaris, els sindicats i el gruix de la societat civil practiquen al nostre país des de fa sis anys". Ha afegit que es tracta d'una mesura "que servirà per millorar la vida de la gent i construir una societat més justa".
A l'acte hi han estat presents els responsables de CCOO, Unai Sordo, d'UGT, Pepe Álvarez, de la CEOE, Antonio Garamendi, i de Cepime, Gerardo Cuerva.
Per Sordo, "aquest acord millora la regulació i l'accés a la jubilació parcial a tots els sectors d'activitat i a les administracions públiques, alhora que beneficia la qualitat de l'ocupació de les persones rellevistes que els substitueixen, promovent unes millors condicions per a aquest necessari relleu generacional a moltes empreses i administracions a Espanya".