Sánchez: el primer pagament del fons de 16.000 milions per a les CCAA es farà al juliol

I després es començarà a fer en mesos alterns

Per

Europa Press | 25 mai, 2020

Actualitzat : 17:40

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest diumenge als presidents de les comunitats i ciutats autònomes que el primer pagament del fons no reemborsable de 16.000 milions d'euros es realitzarà al juliol i la resta s'abonarà en mesos alterns, concretament al setembre, novembre i desembre, segons han informat fonts autonòmiques.

Durant l'onzena videoconferència que ha mantingut amb els presidents autonòmics des que es va decretar l'estat d'alarma per la pandèmia de coronavirus, Sánchez ha insistit que la "magnitud" de la crisi justifica aquesta mesura, que va anunciar per primera vegada a principis de maig perquè "cap comunitat autònoma no es quedi enrere".

En aquella ocasió, el cap de l'Executiu va plantejar que el fons tindria un impacte de 10.000 milions d'euros per a la despesa sanitària, que és on més estan invertint els governs autonòmics. Així mateix, 5.000 milions d'euros tindrien com a objectiu pal·liar les conseqüències de la "caiguda econòmica", mentre que els 1.000 milions d'euros restants anirien destinats a la despesa social.

Aquest diumenge, Sánchez ha traslladat als presidents autonòmics la importància de "resoldre com més aviat millor" els criteris de repartiment per a així poder "transferir com més aviat millor" els fons, segons les fonts informants.

D'altra banda, el president ha comunicat als dirigents de les comunitats dels debats que existeixen actualment en el marc europeu per fer front a la crisi provocada per la pandèmia. Així, ha parlat del marc financer pluriennal i del fons de recuperació, íntegre de transferències i no de préstecs.

DESTACA QUE ALEMANYA PRESIDIRÀ LA UE A PARTIR DE JUNY

Per a Sánchez, és "un bon primer pas" sobre el que cada Estat s'està posicionant: mentre que els països de l'est volen parlar del marc financer, uns altres com Àustria, Dinamarca, Països Baixos i Suècia no volen mutualitzar el deute, encara que ha comentat que això ja es dóna "de facto".

El cap de l'Executiu ha recordat que el mes de juny la Presidència de la UE passarà a Alemanya i que aquest país vol liquidar aquest debat i prendre una decisió com més aviat millor.

En tot cas, ha afegit, el pròxim 1 de juny es posaran en marxa tres línies d'ajuda derivades de les conseqüències de la crisi, consistents en la reassegurança d'atur, la línia per garantir liquiditat a les empreses i la de les despeses vinculades a la Covid-19.

Finalment, Sánchez ha emplaçat als presidents a la reunió, el pròxim 28 de maig, del Govern amb les comunitats autònomes en la Conferència per a Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (CARUE) amb l'objectiu de valorar totes aquestes qüestions.

Últimas noticias