Sánchez anuncia la pròrroga durant el 2025 del gravamen a les grans energètiques
El president del Govern ha fet balanç del 2024 després del darrer Consell de Ministres de l'any
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet balanç del 2024 després del darrer Consell de Ministres de l'any, en què s'ha aprovat, entre altres mesures, la pròrroga del gravamen a les grans energètiques.
"Les dades dels darrers dotze mesos crec que molt positives per al nostre país". "Espanya és avui el país que més creix de les principals economies del món i ho fem triplicant la taxa de creixement de la Unió Europea i superant les previsions dels organismes internacionals", ha assenyalat.
Un bon exercici de la macroeconomia que "està ajudant a millorar la vida de la gent corrent i això es veu en el poder adquisitiu de les nostres llars, que ha augmentat un 3,1% a la primera meitat de l'any". A això se suma que "Espanya ha sabut crear 400.000 nous llocs de treball" i hi ha "21.300.000 persones afiliades a la Seguretat Social. El nombre més gran de gent treballant de la història del nostre país", ha afegit Sánchez.
Tot i això, el president del Govern ha reconegut que, encara que "estem millor que fa un any i moltíssim millor que el 2018", Espanya continua tenint una taxa d'atur "massa alta, uns nivells de productivitat laboral que hem de seguir millorant, un despesa en investigació encara reduïda".
Preguntat per sobre quant durarà la legislatura, Sánchez ha reiterat: "Ja els dic que la legislatura durarà fins a l'any 2027".
PRÒRROGA DEL GRAVÀMEN A LES ENERGÈTIQUES
Pel que fa a les mesures aprovades, s'ha donat llum verda a la pròrroga del gravamen a energètiques per reial decret llei en no tenir els suports suficients per convertir-lo en un impost permanent i que s'haurà de sotmetre al Ple del Congrés. Això sí, inclourà un incentiu fiscal a les inversions estratègiques en transició ecològica i descarbonització.
"El que estem fent és demostrar que es pot exigir un esforç addicional a les empreses energètiques alhora que també continuem amb el nostre full de ruta de descarbonització i d'impuls a projectes industrials tan importants com la producció d'hidrogen verd", ha dit Sánchez.
També, la pròrroga del blindatge a empreses estratègiques, el popularment conegut com a 'escut antiopes'. Una mesura que s'estendrà fins al 31 de desembre del 2026, mantenint així la protecció de sectors estratègics i d'interès nacional, que afectin la seguretat, la salut i l'ordre públic.
El règim s'aplica a les inversions estrangeres directes realitzades per residents d'altres països de la Unió Europea (UE) i de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) en els casos següents. Per a les empreses cotitzades a Espanya, les accions de les quals estiguin, en tot o en part, admeses a negociació en un mercat secundari oficial espanyol i tinguin el domicili social a Espanya; i, per a les no cotitzades, quan el valor de la inversió superi els 500 milions d'euros.
Així mateix, es consideren inversions estrangeres directes aquelles en què l'inversor passi a tenir una participació igual o superior al 10% del capital social de la societat espanyola o que adquireixi el control de la societat d'acord amb els criteris establerts a l'article 7.2 de la Llei 15/2007, del 3 de juliol, de Defensa de la Competència.
PUJADA DE LES PENSIONS
Sánchez ha recordat la nova pujada de les pensions contributives del 2,8% des de l'1 de gener del 2025, que beneficiarà més de 12 milions de ciutadans. Les pensions mínimes pujaran al voltant del 6%, mentres que les no contributives i l'Ingrés Mínim Vital augmentaran un 9%.
Des de l'entrada en vigor de la Llei 20/2021, fruit de l'acord entre el Govern i els interlocutors socials, les pensions s'actualitzen cada any d'acord amb la pujada dels preus per garantir-ne el poder adquisitiu. Així, la dada definitiva d'inflació del novembre va permetre calcular l'increment de les pensions contributives per al proper any.
La revaloració suposarà aproximadament 600 euros addicionals a l'any per a les persones amb una pensió mitjana de jubilació, mentre que les pensions mitjanes del sistema augmentaran al voltant de 500 euros anuals.
A més, ha anunciat que la bonificació al transport públic s'ampliarà fins al juny del 2025 per, després, "ser seguida d'un ampli paquet de descomptes i ajuts per a viatgers".
El Consell de Ministres també ha aprovat aquest dilluns altres mesures de l'escut social com l'extensió durant un any de la prohibició de desnonaments a famílies vulnerables i els descomptes del bo social elèctric fins al 30 de juny del proper any, mentre que decau la rebaixa del IVA als aliments bàsics. Així com la pròrroga un any més de les deduccions per obres de millora energètica dels habitatges.