Sabor agredolç a Alemanya: l'IPC puja al 8,7% al gener, però l'harmonitzat cau al 9,2%
Ha pujat i baixat alhora per un canvi en el càlcul de Destatis
L'Índex de Preus de Consum (IPC) d'Alemanya ha deixat un sabor agredolç i és que, encara que sembli estrany, la inflació ha pujat i baixat alhora. D'una banda, el mes de gener passat es va situar al 8,7%, una dècima per sobre de la dada de pujada interanual dels preus observada el desembre del 2022. No obstant això, la dada harmonitzada, que és la que utilitza Eurostat per les seves estadístiques, va registrar al gener una baixada de quatre dècimes, en situar-se al 9,2% enfront del 9,6% del desembre, el nivell més baix en cinc mesos.
Així ho confirma la primera lectura de la inflació del gener publicada aquest dijous per l'Oficina Federal d'Estadística alemanya (Destatis), que ha millorat les previsions dels experts.
Cal recordar que uns problemes tècnics a l'oficina d'estadística alemanya van endarrerir la publicació de les dades i van obligar Eurostat a informar de les xifres d'inflació del gener utilitzant la seva estimació per a Alemanya. Així, la dada avançada per a la zona de l'euro va situar la inflació al 8,5% al gener, enfront del 9,2% del desembre.
Friedrich Heinemann, economista del ZEW, ha dit que les dades suggereixen que la inflació a Alemanya ha tocat sostre. "No obstant, qualsevol que prengui això com una oportunitat per advertir el Banc Central Europeu contra noves pujades dels tipus d'interès pateix una percepció distorsionada", ha apuntat l'expert. "Fins i tot la caiguda de la inflació que cal esperar a partir d'ara no canvia el fet que el BCE segueix molt lluny del seu objectiu del 2%", ha remarcat.
Per part seva, els estrategs d'ING apunten que no hi ha "cap motiu d'alleujament" en aquestes xifres. Creuen que la inflació "estarà envoltada de molt de soroll aquest any, ja que les mesures governamentals i els canvis estadístics segueixen afectant les xifres. I és que Destatis ha informat que com a part d'un procés regular, l'índex de preus al consum d'Alemanya ha estat revisat i que, amb efecte a partir del gener del 2023, l'índex de preus al consum es reajusta des del 2015 a l'any base 2020. En aquest context, es recalculen els resultats a partir del gener del 2020.
"El fet que la inflació general alemanya pugui augmentar i disminuir alhora té a veure amb un reajustament de les sèries temporals nacionals i amb canvis en les ponderacions", diu ING, que augura que el BCE no té al davant una "tasca fàcil".
Així mateix, creu que la dada de gener no serà l'única envoltada de soroll estadístic aquest any. Els experts del banc holandès recorden que segons les estimacions del Bundesbank, la limitació dels preus de l'energia i l'abaratiment dels bitllets de transport públic reduiran la inflació mitjana alemanya a 1,5 punts percentuals aquest any.
La limitació del preu de l'energia entrarà en vigor l'1 de març, però es pagarà amb caràcter retroactiu. "No és clar com l'oficina estadística ha tingut en compte aquest efecte. I encara n'hi ha més. Els efectes de base negatius del paquet de mesures d'alleugeriment energètic de l'any passat per als mesos d'estiu haurien de fer pujar automàticament la inflació general entre juny i agost", apunten.
En qualsevol cas, a ING consideren que la inflació general a Alemanya "sembla haver tocat sostre i, tret que es produeixi novament una forta pujada dels preus de l'energia, les xifres d'inflació de dos dígits haurien de quedar enrere". Tot i que el camí "no serà fàcil" i s'espera un procés desinflacionista "lent i gradual" tant a Alemanya com a la resta de la zona de l'euro.
Els experts de Pantheon Macroeconomics consideren que la dada alemanya és "consistent amb una lleugera revisió a l'alça de la inflació de la zona euro, però suau en general". En qualsevol cas, les dades apunten que la inflació general alemanya "s'ha allunyat clarament del màxim" malgrat el "lleuger augment" del gener.