Rússia suspèn l'acord d'exportació dels cereals ucraïnesos a través del mar Negre

Després d'afirmar que no s'han complert els compromisos amb la part russa

Per

Bolsamania | 17 jul, 2023

Rússia ha comunicat aquest dilluns la suspensió de l'acord d'exportació del gra ucraïnès a través del mar Negre després d'afirmar que els compromisos amb la part russa no s'han complert en el marc de la guerra d'Ucraïna. "L'acord del gra se suspèn", ha afirmat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov.

"A la pràctica els acords del mar Negre expiraven avui. Lamentablement, la part de l'acord del mar Negre que es refereix a Rússia no s'ha complert. Per això, (l'acord) perd el vigor", ha afegit, alhora que ha insistit "al moment que es compleixi la part russa", Rússia "immediatament tornarà a implementar aquest acord".

Moscou també ha notificat oficialment a Ankara, Kíiv i la secretaria de l'ONU la seva decisió. "Rússia va comunicar oficialment a les parts turca i ucraïnesa, així com al Secretariat de l'ONU, que s'oposa a la prolongació de l'acord" del gra, ha indicat el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers rus, Maria Zakhàrova.

Després de conèixer la notícia, els preus del blat han pujat un 3,5%.

L'acord, signat per primera vegada el juliol del 2022 entre Rússia i l'ONU, amb la intermediació de Turquia, s'ha ampliat des d'aleshores per curts períodes de temps. Tot i això, el descontentament rus en relació amb les seves aspiracions incloses en aquest memoràndum, han posat fi a un pacte destinat a reduir la crisi alimentària mundial desencadenada després de la guerra d'Ucraïna.

Els incompliments als quals fa referència el portaveu del Kremlim estan relacionats amb la reconnexió del banc agrícola rus, Rosseljozbank, al SWIFT, l'aixecament de sancions a recanvis per a la maquinària agrícola, el desbloqueig de la logística i assegurances de transport, el descongelació de actius i la represa de la canonada d'amoníac Togliatti-Odesa, que va explotar el 5 de juny.

La negativa de Moscou a prolongar l'acord d'exportació de gra ha coincidit amb l'atac perpetrat per Ucraïna contra el pont de Crimea, que uneix la península amb Rússia, i el país ha qualificat d'atemptat terrorista.

Tot i això, Peskov ha negat que la suspensió del memoràndum tingui a veure amb aquest incident. "No, són esdeveniments que no estan vinculats de cap manera", ha dit.

Últimas noticias