Romeva avisa: si la crisi catalana empitjora afectarà no només Espanya, sinó també la resta d'Europa
El conseller d'Afers Exteriors invoca la crisi a l'Eurozona per advertir que qualsevol escalada de la situació es cobrarà un peatge només a Catalunya
- Romeva ha qüestionat que hi hagi "alternativa" a proclamar aquest dimarts la declaració unilateral d'independència, perquè no hi ha altres opcions sobre la taula
- En castellano: Romeva avisa: si la crisis catalana empeora afectará no sólo a España, también al resto de Europa
Si les coses es posen encara més lletges a Catalunya, "les repercussions econòmiques no es limitaran només a la regió". És el clar avís del conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que durant una entrevista a Bloomberg ha invocat els pitjors episodis de la crisi a l'Eurozona per llançar una veu d'alerta als executius espanyol i comunitari.
"Això simplement no afectarà només l'economia catalana, tindrà conseqüències per a l'economia espanyola, per a l'economia europea", ha emfatitzat Romeva. També ha culpat l'Executiu central de ser el causant de la incertesa política que ha propiciat l'estampida d'empreses de la regió.
"Necessitem ser dos per al tango, necessitem que l'altre costat s’assegui a la taula", diu Romeva
Segons Romeva, l'èxode empresarial de les últimes jornades, durant el qual ja han traslladat la seva seu les cotitzades CaixaBank, Banc Sabadell i Gas Natural, entre altres companyies com Oryzon o Eurona, és un senyal que es podria repetir un clima semblant al de la recent crisi econòmica. Almenys 10 més companyies estan valorant mudar-se les seves seus socials a altres ciutats espanyoles, mentre només Grifols han manifestat la seva intenció de quedar-se per ara.
Segons el cap de la diplomàcia catalana, el deute espanyol podria tornar a veure com els seus rendiments es disparen pels núvols i com l'accés al finançament torna a veure limitat si es manté la pressió sobre Catalunya i el Govern de Mariano Rajoy no s'avé a dialogar.
A base d’aquestes advertències, Romeva ha tornat a demanar el diàleg amb Espanya i ha advertit que la situació pot passar factura a tot Europa si no es troba una sortida al conflicte de la seva regió amb el govern de Mariano Rajoy. Després d'un cap de setmana de manifestacions massives a favor del diàleg i de la unitat d'Espanya, el conseller d'Exteriors ha insistit que la porta està sempre oberta per iniciar converses si Rajoy s'avé a aprofitar l'oportunitat.
"Necessitem ser dos per al tango, necessitem que l'altre costat s’assegui a la taula", ha indicat Romeva. "Sempre ens asseurem a la taula de negociacions, però per iniciar-les necessitem que l'altra part negociï".
POTSER HI HA ALTERNATIVA?
En una altra entrevista a la radiotelevisió púbica belga (RTBF), Romeva ha qüestionat que hi hagi "alternativa" a proclamar aquest dimarts la declaració unilateral d'independència, perquè no hi ha altres opcions sobre la taula que puguin "seduir els catalans".
"És que hi ha alternativa? El Parlament és sobirà, és important reconèixer-ho, hi ha una majoria parlamentària, hem intentat diverses vegades fer-ho d'una altra manera", ha assegurat Romeva a la pregunta de si hi haurà una declaració unilateral aquest dimarts. El periodista belga qüestiona si no hi ha una altra manera de procedir, al qual el conseller català pregunta si "algú té una proposta per fer".
El conseller d'Afers Exteriors invoca la crisi a l'Eurozona per advertir que qualsevol escalada de la situació es cobrarà un peatge només a Catalunya
"Algú pot proposar alguna cosa que no sigui violència, els jutges, les amenaces? Algú pot posar sobre la taula alguna cosa que pugui seduir els catalans, per portar les coses de manera que no sigui violenta per part de la Policia espanyola?", resumeix Romeva.
Durant la seva exposició, el representant del Govern català afegeix que serà el Parlament que decideixi dimarts basant-se "el que la gent ha votat" i assegura que la crisi actual "requereix una solució política", i alhora ha lamentat que "no vivim en un Estat de dret".
També ha tingut paraules de crítica per al rei Felip VI, que, al seu judici, "va abdicar" de les seves funcions en pronunciar un discurs durant el qual no va tenir paraules per als ferits en les càrregues policials i "va abandonar" així els ciutadans que van patir aquestes circumstàncies.