Repunt de l'habitatge a Europa: els preus pujaran segons factors específics de cada país

La pujada dels tipus hipotecaris no impedirà necessàriament que els preus segueixin augmentant

Per

Bolsamania | 24 ago, 2022

La pujada dels tipus hipotecaris no impedirà necessàriament que els preus de l'habitatge continuïn augmentant. És el que creuen des d'Scope Ratings, que destaquen que el repunt dels preus de l'habitatge a Europa ha continuat fins ara malgrat els esdeveniments econòmics i geopolítics. Preveuen que aquesta evolució continuï durant els propers trimestres, però els preus es veuran impulsats tant o més per factors específics de cada país.

Com destaquen, l'increment mitjà anual dels preus va ser del 12,9% al primer trimestre del 2022. Tot i això, encara que han continuat pujant de forma generalitzada, sorgeixen algunes divergències en les taxes de creixement.

A Europa de l'Est especialment, els preus s'estan disparant, amb la República Txeca al capdavant amb un enorme augment del 24,7%, seguida d'Hongria i els països bàltics. Això es compara amb països com Itàlia i Finlàndia, amb taxes més moderades, inferiors al 5%, explica Reber Acar, director associat de l'equip de bons coberts d'Scope Ratings.

"Preveiem que aquesta evolució continuï als propers trimestres, ja que els mercats europeus de l'habitatge s'expandiran encara més. Després de la primera pujada de tipus d'interès del BCE en més d'una dècada, la normalització monetària ha arribat finalment a la zona de l'euro "Això farà que els tipus d'interès de les hipoteques pugin, reduint l'asequibilitat per a les famílies i disminuint la demanda de compra d'habitatges. Però els preus es veuran impulsats tant o més per factors específics de cada país", diu.

Com detalla, en primer lloc, la pujada dels tipus hipotecaris no impedirà necessàriament que els preus de l'habitatge continuïn augmentant. La República Txeca n'és un exemple clar. Els tipus hipotecaris txecs se situen al 4%, davant d'un mínim del 2% a principis del 2021. Tot i que els tipus hipotecaris s'han multiplicat per dos, els preus de l'habitatge han augmentat més del 30%. L'únic que refredarà el mercat seran noves pujades dels tipus combinades amb la reintroducció per part del Banc Nacional Txec de restriccions als préstecs hipotecaris, incloent-hi límits als valors dels préstecs i a la capacitat de servei del deute, conclou.

Últimas noticias