Rebot en les monedes digitals que tornen al mig bilió de dòlars i el bitcoin, als 11.000

Les monedes de xifrat abracen la volatilitat i recuperen 100.000 milions en qüestió d'hores

Per

Bolsamania | 18 gen, 2018

Actualitzat : 11:05

La por de dimecres que el mercat de les monedes digitals s'enfrontés a la temuda punxada de la bombolla deixa pas a l'alleujament que generen tots els bons rebots després de les correccions. El verd s'imposa en totes les monedes de xifrat, que arriben pujades de doble dígit a l'arrencada de dijous, unes poques hores després que la caiguda es prolongués fins a un 30% en alguns casos com el ripple.

El bitcoin no se’n va escapar. La reina dels actius digitals va perdre la barrera psicològica dels 10.000 dòlars que havia conquerit a finals de novembre i va caure fins als 8.000 dòlars en algunes cases de canvi. Això no obstant, puja per sobre dels 11.000 dòlars i remunta un 13% des del terra per sota dels 9.500 dòlars que va marcar dimecres a l'índex de CoinDesk. L’ethereum reconquesta els 1.000 dòlars i, en general, tots els tokens recuperen terreny perdut elevant la capitalització total dels 1.450 actius existents fins als 550.000 milions de dòlars. 100.000 més que el mínim de dimecres per sota dels 450.000 milions, segons CoinMarketCap.

"Lluny de deixar-se portar per la demagògia fàcil la qual molts inversors i analistes utilitzen cada vegada que el bitcoin cau, a dia d'avui tot encaixa dins dels paràmetres normals"

El mercat es deixa portar per un ral·li d'alleujament després de la "necessària correcció dels preus", segons apunta Dennis de Jong, analista d’Ufx.com. Però dimecres hi va haver certa sensació de pànic al mercat i part de les vendes es van precipitar per l'efecte contagi, assenyala el fundador de CryptoCompare, Charles Hayter. El gran temor que s'estenia com la pólvora és si havia arribat a la temuda punxada de la bombolla que llargament han vaticinat els gurus de Wall Street com Warren Buffett, que del bitcoin ha dit de tot, per exemple, que "acabarà molt malament".

"Lluny de deixar-se portar per la demagògia fàcil la qual molts inversors i analistes utilitzen cada vegada que el bitcoin cau, a dia d'avui tot encaixa dins dels paràmetres normals", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, fent una crida a la calma. "La gran majoria d'inversors té molt poca memòria i ja no recorda que a principis de 2017 el bitcoin cotitzava als 1.000 dòlars", afegeix.

Analitzant els gràfics, Rodríguez explica que el que ha passat és el típic "abc correctiu". "Una caiguda fins als 8.000-9.000 dòlars encaixaria dins el final d'una 'ona c'", insisteix.

Ben cert és que la recuperació fa respirar alleujats els inversors, que tornen a la càrrega, encara que la majoria de factors que han conduït al crash d'un mercat que ha vist evaporar-se a prop de 400.000 milions de dòlars en cosa de 10 dies -de màxims a mínims- persisteixen.

CÒCTEL DE NOTÍCIES NEGATIVES

Els riscos reguladors són una de les principals primes de risc des d’aquest mercat. I no passa un dia sense que alguna autoritat es pronunciï sobre els actius virtuals de manera que s'incrementa la pressió en els preus davant els diferents avisos i accions que fan pensar en una actuació orquestrada de les autoritats monetàries i reguladores mundials.

Els inversors han estat desfent de les seves posicions en aquest mercat davant l'amenaça de les autoritats sud-coreanes de prohibir les operacions amb aquests actius i tancar les plataformes d'intercanvi. Després de suavitzar les declaracions del ministre de Justícia, Park Sang-ki, que va assegurar que estaven treballant en aquest legislació, i apuntar que la normativa estava lluny de ser aprovada, el ministre de Finances, Kim Dong-yeon, va tornar a sembrar el pessimisme. Va assegurar en una emissora de ràdio local que el Govern presentarà un seguit de mesures per reprimir la bogeria de la inversió en moneda digital que ha qualificat d'"irracional".

Però tot i que ha estat el detonador, no només Corea del Sud té la culpa. Les informacions s'apilen i apunten a totes direccions. Declaracions del Bundesbank cap a una harmonització de les regles a escala mundial per a aquest mercat; avisos de les agències de mercats a Europa o als EUA, amb comunicats i advertències de l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) o de la Securities and Exchange Commission (SEC) sobre les inversions en noves monedes digitala; tancament de companyies com Bitconnect, que ha clausurat formalment la seva plataforma de préstecs i intercanvis de moneda digital després d’advertències de reguladors de Texas i Carolina del Nord... han sembrat el pessimisme.

VENCIMENT DEL PRIMER CONTRACTE DE FUTURS

La caiguda també ha coincidit amb l'expiració dels primers contractes de futurs del Chicago Mercantile Exchange (CME) i el Chicago Board Exchange Options (CBOE). El debut dels derivats en aquests productes va obrir les portes a un altre tipus d'inversor més madur i tècnic que fa servir eines més sofisticades l'efecte del qual en el preu no és precisament positiu per als participants menys experimentats. Per exemple, perquè situen ordres stop loss a nivells de suport.

A més, els experts assenyalen que aquest esdeveniment ha afegit més llenya al foc. "Fan falta uns quants tancaments de contractes per guanyar estabilitat", apunten. A causa que el producte de futurs és tan nou, i el desenvolupament de derivats és clau per a la maduració dels actius digitals, alguns estaven "nerviosos per la primera expiració", explica Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED, tot i que descarta que hagi estat un factor massa determinant per l'escàs volum, ja que es negociaven amb prou feines 3.000 contractes entre les dues plataformes.

Però, en qualsevol cas, i fins i tot per als que parlen de l'inici de la punxada de la bombolla, cal tenir en compte que l'anomenat 'or 2.0' conserva una revaloració d'un 900% en 12 mesos encara fins i tot amb el crash de dimecres. I, com arrodoneix Rodríguez, aquells que pensen que és un 'abc' estan donant per fet que la tendència de fons en el bitcoin segueix sent alcista i que més tard o més d'hora se superaran els 20.000 dòlars.

Últimas noticias