Quins són els supermercats que més han pujat els preus?

Carrefour, Alcampo i Mercadona encapçalen la llista

Per

Bolsamania | 03 abr, 2024

Entre el desembre del 2020 i el desembre del 2023, els preus dels supermercats van pujar de mitjana un 38%, enfront de poc més del 6% que ho van fer els salaris durant aquest mateix període, adverteix l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Les principals pujades s'observen a Carrefour (45%) i Alcampo (43%). Els segueixen Mercadona (38%), El Corte Inglés (37%), Eroski (34%), Condis (33%) i Dia (32%). De Lidl i Aldi no es van recollir preus en no tenir botiga en línia.

Entre els aliments, les pujades més grans s'adverteixen en l'oli d'oliva suau (225%), el sucre blanc (91%), el suc de taronja (81%), els ous (67%), l'arròs rodó (66%) i les pastanagues (65%).

També són significatives en altres productes com el iogurt natural (58%), les rodanxes de salmó (56%), els macarrons (55%), la barra de gelat (55%) i la llet sencera (53%).

Les pujades més baixes es van donar entre les fruites i verdures, però, tot i així, van superar el 20% de mitjana, segons s'explica a la revista Compra Maestra d'abril.

L'estudi d'OCU revela que la major part de l'increment en els preus, almenys en els productes frescos, té lloc en origen, en els productors, encara que això no ha d'implicar que tinguin més beneficis, ja que l'organització assenyala com han suportat significatius augments de costos en els fertilitzants i els combustibles. Però hi ha excepcions: aliments com les pomes i els plàtans han experimentat més pujades als mateixos supermercats.

Tot i que la rebaixa de l'IVA ha tingut un impacte limitat al control dels preus. OCU exigeix que es mantingui més enllà del juny i s'ampliï a la carn i el peix: el 50% de les famílies tenen dificultats per adquirir-los, segons una enquesta recent de l'Organització de Consumidors i Usuaris.

De la mateixa manera, considera imprescindible augmentar substancialment el xec de 200 euros per a famílies amb ingressos de menys de 27.000 euros, així com el nombre de beneficiaris, augmentant el límit d'ingressos. I és que el nombre de llars amb dificultats per arribar a final de mes ha augmentat d'un 61% a un 63% el darrer any.

Últimas noticias