Miquel Roca agafa força com a relator per al diàleg a Catalunya

Carmen Calvo s'esforça per deslligar aquesta mena de mediació entre partits de les converses entre Generalitat i Govern

Per

Bolsamania | 06 feb, 2019

Actualitzat : 14:14

El debat sobre els suports als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) s'ha convertit, durant les últimes hores, en una travessa sobre qui exercirà el paper de 'relator' que ha acceptat el Govern de Pedro Sánchez. L'Executiu socialista s'ha plegat a una de les exigències de les forces independentistes i permetrà un mediador en el diàleg polític sobre el futur de Catalunya.

Moncloa vol triar a aquesta mena de notari dels acords que s'assoleixin entre tots els partits que acceptin la invitació a aquest espai de diàleg que, tal com s'ha esforçat a explicar la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, serà exclusivament entre els partits catalans. "En aquest espai no serà el Govern ni tampoc la Generalitat", ha assegurat, ja que se seguiran reunint en la comissió bilateral entre els dos executius. És en aquest marc d'una taula de diàleg de forces polítiques a Catalunya on cobra sentit aquesta figura "que no serà un mediador", ha insistit la vicepresidenta, que "ha de ser un home o una dona amb un gran coneixement de la societat catalana".

A més, ha descartat que Moncloa tingui alguna cosa a dir pel que fa a l’elegit, que "no cobrarà per les seves funcions", ha explicat, pel que ha circumscrit a l'àmbit català la selecció de la persona més adequada per exercir de notari. Des del socialisme, s'han presentat propostes i, segons expliquen fonts internes a Bolsamanía, s'estudien noms com el de Roca, un dels pares de la Constitució, advocat de la Infanta Cristina en el cas Nóos i exconvergent. Asseguren aquestes fonts que l'encarregat de donar fe del que passi en el diàleg serà català, i que la del prestigiós advocat és "una proposta que va quallant".

No obstant això, la confusió és total en un moment en què "tot són propostes", relaten. De fet, altres fonts asseguren que el 'relator' serà de Madrid i unes terceres apuntaven dimarts a algú de l'entorn del PNB. En qualsevol cas, en el que gairebé tots coincideixen és que aquesta persona no serà internacional perquè "no cal". ERC ha insistit durant les últimes hores en què vol algú estranger per aquesta tasca o, en cas contrari, no retirarà la seva esmena a la totalitat dels Pressupostos, cosa que evitarà que els comptes sobrevisquin més enllà del 13 de febrer.

EL GOVERN VOL UN ESPANYOL

El primer debat plenari sobre els PGE se celebrarà els dies 12 i 13 de febrer, però serà dimarts que ve quan es durà a terme la primera votació en sessió plenària, on es decidirà si el projecte del Govern de Pedro Sánchez segueix el seu curs o és tombat per l'oposició.

El PP, Ciutadans i Esquerra Republicana compten amb el suport suficient per poder tombar al Congrés el projecte pressupostari. Els tres grups sumen 175 diputats, a un de la majoria absoluta, però amb els socis electorals del PP, Unió del Poble Navarrès (UPN) i Fòrum Astúries, els 'nos' arribarien als 178. Pel que fa al PDeCAT, el partit va llançar un altre ultimàtum a Sánchez: li donen de marge fins divendres a les 12:00 hores per obrir una taula de diàleg amb un mediador. Una opció que ha estat acceptada amb matisos, ja que la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, l'ha anomenat com un "relator". Aquest eufemisme ha estat molt criticat per l'oposició, ja que es considera que la claudicació de l'executiu és un gol que li han marcat els independentistes, ja que, se li digui com se li digui, reconeix la bilateralitat entre els dos governs, lamenten PP i Ciutadans.

Davant l'allau de protestes, en una entrevista a la Cadena Ser, Calvo ha assegurat que aquesta figura ni de lluny es pot assimilar amb un mediador internacional i ha deixat clar que en aquesta taula de partits no s'asseurà el Govern, que vehicula el diàleg amb el Govern català en el pla institucional de la Comissió bilateral Estat-Generalitat prevista a l'Estatut. Ha afegit que aquesta persona ha de ser preferiblement un home o dona catalana.

Serà, ha assenyalat, "simplement" una "persona de confiança" dels partits que se senten a la taula i que farà el treball de "convocar, posar ordre en el debat, recordar de què s'està parlant" i "recapitular" el tractat.

LA GENERALITAT I ERC INSISTEIXEN EN LA INTERNACIONALITAT

La postura actual del Govern està a les antípodes. La portaveu i consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, ha explicat que han proposat al Govern un llistat de possibles persones perquè coordinin la taula de diàleg sobre la situació de Catalunya.

"Hem enviat una sèrie de noms i estem esperant resposta", amb propostes de persones que responen a un perfil internacional que han exercit aquesta tasca anteriorment, ha dit la consellera aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press.

Ha assenyalat que aquesta figura ha de ser algú que no tingui interessos propis de negociar amb l'Executiu central, per la qual cosa ha rebutjat que pugui ser el lehendakari del País Basc, i també ha reclamat "que entengui la llengua, perquè si no, seria molt complicat".

Últimas noticias