Pujada del 8,4% als peatges d'autopistes? "Bones notícies" per a les infraestructures

El Govern cerca fórmules per frenar aquest increment lligat a l'IPC

Per

Bolsamania | 20 des, 2022

Les autopistes de peatge pujaran les tarifes un 8,4% a partir de l'1 de gener de 2023, atès que la fórmula de revisió de preus és automàtica d'acord amb l'evolució de l'Índex de Preus al Consum (IPC), segons consta als contractes. Això dispararà les tarifes el proper any, llevat que el Govern intervingui per evitar-ho. De fet, el Ministeri de Transports ja cerca fórmules per contenir els preus. No se sap què passarà al final, però els experts tenen una cosa clara: en qualsevol cas, és una "bona notícia" per al sector d'infraestructures.

Així ho diuen els estrategs de Bankinter al seu informe de mercats d'aquest dimarts, en què expliquen que Transportes té a sobre de la taula la proposta d'actualització dels peatges als 2.000 quilòmetres d'autopistes estatals gestionats, principalment, per Abertis, Itínere i Globalvia.

L'encariment proposat a partir del proper 1 de gener és del 8,4%, el mateix percentatge interanual de la inflació entre el novembre d'aquest any i el desembre del 2021. "Es tracta d'una pujada històrica, a la qual el Govern busca solucions", destaquen aquests experts, entre elles la de compensar les societats concessionàries amb una subvenció directa o parcial, o ampliar els terminis d'explotació.

Passi el que passi, defensen des de Bankinter, són "bones notícies per al sector d'infraestructures, que confirmen la nostra tesi d'inversió". I és que, comenten, “l'aplicació de la inflació als peatges és automàtica per contracte i les solucions que es planteja el Govern podrien ser fins i tot més beneficioses” per a les companyies del sector.

Sobretot perquè una subvenció parcial sobre els peatges "podria afavorir un increment del trànsit". "Donem molt poca probabilitat a un canvi en el marc regulador, que perjudiqui les concessionàries", aventuren des de l'entitat, ja que els transports "són infraestructures bàsiques per a les quals el Govern necessita inversió privada, sobretot en un moment en què es planteja implantar peatges sobre la resta d'autopistes espanyoles".

I el mateix passa en altres geografies, assenyalen aquests analistes, que reiteren la seva recomanació de 'comprar' sobre el sector de les infraestructures. "La pujada de tarifes compensarà en gran mesura l'increment de tipus d'interès, oferint així certa protecció enfront de la inflació", defensen els estrategs de Bankinter. Les seves preferències al sector són Ferrovial, Vinci, ACS i Sacyr.

Últimas noticias