Puja al 32% el percentatge d'espanyols que compra un habitatge i no necessita hipoteca

En un any s'han incrementat en cinc punts percentuals els que no necessiten finançament

Per

Bolsamania | 16 oct, 2023

En un any s'han incrementat en cinc punts percentuals els espanyols que no necessiten finançament per adquirir un habitatge. En concret, passen del 27% al 32%, segons un informe fet pel portal immobiliari Fotocasa. Un 18% es va valer dels seus propis estalvis, un 8% va resoldre la compra de l'habitatge amb ajuda de familiars i el 6% va afrontar la compra gràcies a la venda d'un antic habitatge.

Aquestes dades suposen que, per contra, el 68% dels compradors van haver de signar una hipoteca per poder fer la compra. Es tracta d'un percentatge notablement menor al registrat dotze mesos abans, quan va pujar fins al 73%. Aquest percentatge del 68% es compon d'un 56% que només va rebre finançament bancari mentre que un altre 13% va necessitar, a més del préstec hipotecari, l'ajuda familiar per efectuar la compra.

Hi ha algunes diferències significatives respecte a l'any anterior, amb un increment de cinc punts dels que no necessiten recórrer a una hipoteca per comprar un habitatge. També crida l'atenció la pujada en tres punts percentuals (del 15% al 18%) dels que són capaços de materialitzar l'adquisició basant-se únicament en els estalvis propis.

La dada que es refereix als compradors per mitjà del seu propi estalvi revela que a la societat segueix existint aquesta capacitat. Aquest fenomen de 'guardiola plena' pot obeir al fet que encara existeix aquest matalàs que moltes famílies van poder generar al llarg dels períodes de restriccions viscuts al llarg del 2020 i 2021, durant els quals es va paralitzar pràcticament el consum i moltes famílies van poder estalviar durant mesos.

També cal atribuir aquest increment de la liquiditat que se segueix manifestant el 2023 a la situació d'inestabilitat augmentada per la inflació, desencadenada des de finals de 2021 i perllongada durant els dos anys següents, malgrat la desacceleració des de finals de 2022. Davant d'aquesta amenaça i incertesa, la inversió en un valor refugi com l'habitatge es presenta com una operació atractiva que impulsa la compra per part d'aquells amb prou múscul financer.

"Com a conseqüència de l'elevació dels tipus d'interès, el cost dels préstecs hipotecaris augmenta i els requisits per accedir-hi s'endureixen, i per això el comprador que s'hipoteca també varia. El mercat hipotecari expulsa les rendes més baixes i vulnerables i només deixa opció als perfils més solvents i amb menys debilitats davant la nova política monetària més restrictiva de la zona de l'euro, així els ciutadans estan buscant altres fórmules d'accés a l'habitatge en compra, sense passar per les entitats financeres, ja que un volum important ha deixat de considerar atractives les ofertes financeres, en comparació amb les de fa un any", explica María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

Últimas noticias