Pròrroga del tancament i ajudes "ridícules", el malson dels hostalers a Catalunya

Els 40 milions de la Generalitat cobreixen el 5% de les pèrdues i s'han de compartir amb estètiques i bingos

Per

Bolsamania | 21 oct, 2020

Prop de 50.000 negocis d'hostaleria de Catalunya ja consideren segur que el tancament decretat pel Govern, excepte per a oferir serveis de menjar per endur-se, s'ampliarà més enllà del 30 d'octubre. A més, la idea d'un toc de queda o d'un confinament perimetral cobra força en vista de l'avanç de la segona onada de la pandèmia de coronavirus. Fonts de la Generalitat eviten donar pistes sobre aquesta qüestió i es limiten a cenyir-se a l'evolució de la malaltia per a orientar els seus següents passos, mentre els propietaris de bars i restaurants fan càlculs sobre quant els tocarà dels 40 milions destinats a pal·liar els efectes de les restriccions. Cobrirà només el 5,1%, segons càlculs de la patronal de les pimes catalanes, PIMEC, d'unes pèrdues que ascendiran a 780 milions d'euros.

Aquest dimarts, el Govern català ha aprovat les ajudes, que seran ampliables si es queden curtes, però que s'hauran de compartir amb centres d'estètica, clíniques de bellesa, sales de joc i bingos que també han sofert una aturada completa de la seva activitat durant 15 dies, des del 16 d'octubre. A més dels suports directes, que groso modo serien de menys de 1.000 euros per establiment -amb un màxim de 1.500 euros-, la Generalitat també oferirà una línia extraordinària d'avals per cobrir necessitats de liquiditat a curt termini a partir de 12.000 euros.

La novetat ha arribat a través d'una intervenció parcial del mercat del lloguer, aprovada aquest dimarts pel Consell Executiu de la Generalitat mitjançant decret llei, que força a una rebaixa del 50% dels arrendaments de bars i restaurants. Segons el text, que reforma el Codi Civil, propietari i inquilí hauran d'arribar a un acord amb la finalitat de repartir les conseqüències negatives de les limitacions establertes pel Covid, però si no s'arriba a un pacte al cap d'un mes, es reduirà l'import del lloguer a la meitat.

Així mateix, s'han ampliat a la fi d'octubre les ajudes del Departament d'Agricultura als productors que sofriran les conseqüències del tancament de la restauració fins a un màxim de 100.000 euros per productor, societat agrària i cooperativa que hagin vist descendir la seva facturació un 30%. PIMEC calcula les pèrdues d'aquest sector en més de 1.000 milions d'euros i reivindica que sofreix una greu afectació des d'abans d'aquesta última ronda de mesures.

En paral·lel, els ajuntaments han aprovat una sèrie de moratòries i suspensions d'impostos municipals fins a 2021. Per exemple, a Barcelona, el consistori mantindrà la rebaixa del 75% de l'impost de terrasses i congelarà la resta de taxes. Tarragona i Girona han ampliat les exempcions fins al 100%, mentre altres ciutats han aprovat paquets d'ajuda, com Martorell, que injectarà 30.000 euros -1.500 euros per establiment- i a Terrassa, l'Ajuntament obrirà una borsa de treball amb aturats per a repartir menjar a domicili.

Entitats com Hostaleria d'Espanya i PIMEC han criticat l'assistència financera als restauradors que, al seu judici, es queda curta i reclamen plans de rescat i de compensació al sector a imatge dels quals s'han posat en marxa a França i altres països del nostre entorn. El Govern francès ha anunciat injeccions de fins a 10.000 euros per a negocis d'hostaleria, cafès i restaurants de menys de 50 treballadors que hagin perdut el 50% de la seva facturació i un paquet de 1.000 milions d'ajudes pel toc de queda decretat la setmana passada.

En comparació, l'assistència aprovada a Catalunya és ridícula i obeeix a una operació de maquillatge, segons José Luis Yzuel, president d'Hostaleria d'Espanya. Josep González, president de PIMEC, també reclama una ampliació dels ERTO fins a 2021, amb un 24,3% de pimes i autònoms catalans que reivindiquen una pròrroga fins a desembre de l'any vinent. Sobre els lloguers, considera la patronal de les pimes catalanes que "no és la millor mesura perquè el propietari no ha de patir les conseqüències d'aquesta situació". En definitiva, denuncien totes dues entitats que el sector, que aporta el 6,2% del PIB i dóna feina a prop de 250.000 treballadors només a la regió, se sent menystingut i tem que es prolonguin les mesures o que s'endureixin com a d'altres capitals europees.

Amb un risc de rebrot de 466 punts i 1.385 pacients ingressats aquest dimarts, el Departament de Salut de la Generalitat no descarta un aïllament com el de Navarra o un toc de queda, mesura que també medita Madrid i el Govern estudiarà aquesta setmana. Yzuel posa l'accent en el fet que aquest tipus de limitacions poden empitjorar la previsió que 1 de cada 3 bars desapareixerà a Espanya a causa de la crisi de la Covid-19, és a dir, actualment hi ha més de 100.000 locals a la vora del tancament.

Últimas noticias