Powell: el PIB dels EUA es contraurà un 30%, però no hi haurà una nova Gran Depressió

El creixement podria tornar durant el tercer trimestre, ha declarat

Per

Bolsamania | 18 mai, 2020

Actualitzat : 10:57

L'economia dels EUA podria contreure's més d'un 30% durant el segon trimestre, però evitarà una caiguda econòmica similar a la Gran Depressió a llarg termini, segons declaracions del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, en una entrevista d'aquest diumenge a la CBS.

L'economia nord-americana pot oferir els primers símptomes de recuperació durant els propers mesos, a mesura que reobren les empreses i les persones tornen a la feina, encara que el procés demanarà temps, i podria allargar-se fins al final de 2021, segons ha advertit Powell, que afegeix que no hi haurà una recuperació completa mentre no hi hagi un vaccí.

"Ho superarem. Trigarà un temps. Podria allargar-se fins a finals de l'any vinent. Realment no ho sabem. Esperem que no es trigui tant, però en realitat, ningú no ho sap", va dir Powell en una entrevista amb el programa '60 minuts' de la cadena CBS.

En aquest sentit, el màxim responsable de la política monetària nord-americana va subratllar que el ritme de la recuperació vindrà marcat de moment per controlar el virus i així poder reobrir les empreses i, sobretot, quan les persones se sentin segures a l'hora de reprendre certes activitats com anar a restaurants, viatjar o volar en avions. "Això és el que realment ens dirà quan l'economia pot recuperar-se", va indicar.

"Crec que durant els pròxims mesos es veuran els inicis de la recuperació, a mesura que les empreses reobrin i les persones tornin a la feina", va assenyalar Powell, per a qui "el més important és evitar una segona onada del virus" perquè l'economia pugui continuar recuperant-se.

D'aquesta manera, el banquer central nord-americà va expressar la seva confiança que el PIB tornarà a pujar després de les xifres molt baixes esperades per a aquest trimestre, quan el PIB dels EUA podria arribar a caure "de l'ordre del 20% al 30%" en dades anualitzades, encara que Powell va reconèixer que passarà un temps abans que realment es pugui considerar que la recuperació és completa.

"Certes parts de l'economia es recuperaran molt més lentament (...) Perquè l'economia es recuperi completament, la gent haurà de tenir confiança plena. I això pot haver d'esperar a l'arribada d'un vaccí. Però en qualsevol cas, l'economia pot començar a millorar bastant aviat", va afirmar.

Pel que fa al mercat laboral, el president de la Fed va calcular que, a més dels 20 milions d'ocupacions destruïdes fins ara, probablement hi ha altres dos mesos de pèrdues netes de llocs de treball, després dels quals, assumint la reobertura reeixida de l'economia, la gent tornarà a treballar.

"La bona notícia és que els 20 milions de persones que han estat acomiadades, en una vasta majoria es reporten com a acomiadats temporalment. Si aquestes empreses poden reobrir, i si podem fer-ho d'una manera que no creï més problemes amb el virus, llavors les persones poden tornar a treballar. Llavors, diria que la desocupació màxima podria ser aquests propers mesos, i aleshores podríem veure'l caure cap a la segona meitat de l'any", va afegir.

LA FED FARÀ TOTS ELS POSSIBLES

Així mateix, el president de la Fed va assegurar que el banc central "farà tot el possible" per fer costat a la gent, proporcionant estabilitat i suport durant la recuperació, i intentant evitar danys a llarg termini per a l'economia.

En aquest sentit, Powell va indicar que la Fed té capacitat per ampliar els seus programes de préstecs existents, i que encara disposa de molts instruments per fer una política monetària encara més acomodatícia.

"Podem començar nous programes de préstecs si és necessari. Hi ha coses que podem fer en política monetària. Hi ha diverses direccions en què podem avançar per fer que la política sigui encara més acomodatícia. A través d'una orientació avançada, podem canviar la nostra estratègia de compra d'actius. Hi ha moltes coses que podem fer", va assenyalar.

Últimas noticias