Podem anuncia una moció de censura contra Mariano Rajoy
Parlaran amb partits i amb la societat civil per poder dur a terme aquesta acció contra el president del Govern
- Pablo Iglesias insta el PSOE a afegir-s'hi per treure el PP de l'Executiu
- No hi ha terminis per presentar la moció, però Units Podem diu que és "urgent"
- El PSOE ja ha rebutjat la moció i diu que Iglesias actua "de mala fe" i de forma "irresponsable". Ciutadans també s'oposa
- En castellano: Podemos anuncia una moción de censura contra Mariano Rajoy
Repte al Govern. Units Podem ha anunciat aquest dijous que iniciarà els "treballs i trobades amb altres forces polítiques i amb organitzacions de la societat civil" per presentar una moció de censura contra el president Mariano Rajoy, després dels últims casos de corrupció que han afectat el PP. Segons ha dit, presentarà la moció independentment de si aconsegueix el suport del PSOE per tirar-la endavant. Els socialistes i Ciutadans ja han rebutjat aquesta mesura.
"Treure el PP de les institucions és una necessitat", diu Iglesias, que creu que adoptar aquesta mesura és un "imperatiu ètic"
Els portaveus de totes les formacions que integren el grup parlamentari d'Units Podem ho han anunciat en una roda de premsa al Congrés dels Diputats. S'ha encarregat d'explicar-ho el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que ha instat el PSOE a afegir-s'hi per treure el PP de l'Executiu. Segons ha dit, amb l'acumulació de casos de corrupció que assolen el PP "Espanya està vivint un estat d'excepció democràtic", amb el "saqueig" de les administracions públiques i amb un "comportament paràsit de les institucions" per part del PP.
"Treure el PP de les institucions és una necessitat", ha asseverat Iglesias, que ha dit que amb aquesta mesura el que pretenen és "respondre a una demanda creixent de la societat i a un imperatiu ètic". Segons el líder de la formació morada, "això va de la salut de la nostra democràcia, no va de partits ni del Parlament. El PP està utilitzant les institucions per pressionar, amenaçar i acovardir policies, jutges i fiscals, que són els que han de defensar les institucions ".
Iglesias, que no ha volgut aclarir si ell serà el candidat alternatiu que es presenti com a possible nou president del Govern a la moció, ha dit que la primera reacció de Javier Fernández, president de la gestora del PSOE, una vegada que Units Podem li ha comunicat les seves intencions, ha estat la de mostrar-se disposat a reunir-se. "Amb Ciutadans hem contactat però no hem tingut resposta", ha remarcat.
"El que està passant a Espanya és una vergonya, amb un president del Govern que ha estat cridat a declarar per un cas de corrupció", ha assenyalat Iglesias en referència a la citació de Rajoy en qualitat de testimoni en el marc del judici de la primera etapa del Gürtel. "Espanya viu una situació d'excepcionalitat, s'estan parasitant les institucions", ha insistit el líder de Podem, que diu que "no és coherent criticar la corrupció alhora que es permet que segueixi el Govern quan el partit que el sosté està afectat per nombrosos casos", ha dit.
QUI ELS DÓNA SUPORT?
Iglesias ha reconegut que diverses organitzacions de la societat civil els han dit que els donen suport en aquesta decisió i que consideren "absolutament necessari" presentar una moció de censura ". És per això que va insistir a la resta de partits de l'oposició perquè el donin suport. "Desitjo que Ciutadans deixi de sostenir el PP al poder. Això és absolutament incompatible amb presentar un discurs de regeneració, perquè no es pot dir que s'està contra els corruptes i mantenir Rajoy al Govern ", ha remarcat.
Segons el parer d’Units Podem, "s'està atemptant des del Govern i del PP contra l'estat de dret i les institucions que estan per protegir la gent". El secretari general de Podem s'ha referit en aquests termes davant la polèmica que ha suscitat la presumpta pressió del fiscal general de l'Estat, Manuel Moix, als fiscals que investiguen el cas 'Lezo' i que alguns asseguren que estaven dirigides a entorpir les indagacions . A més, també estan en el punt de mira els ministres de Justícia i Interior, Rafael Català i Juan Ignacio Zoido, per les notícies conegudes durant els últims dies. D'una banda, s'ha revelat un SMS de Català a l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, detingut i a la presó de Soto del Real des de fa uns dies per la suposada gestió irregular del Canal d'Isabel II, enviat el novembre passat. En ell, el ministre li deia que "tant de bo es tanquin aviat els embolics", en referència als fronts judicials que té oberts el qual fos número dos d'Esperanza Aguirre.
Per la seva banda, Interior s'ha vist esquitxat també després de conèixer que el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, es va reunir el 8 de març amb el germà d'Ignacio González, Pablo González, quan ja estava en marxa l''Operació Lezo', com s'ha anomenat a l'última investigació sobre presumpta corrupció que ha esquitxat el PP.
No obstant això, sembla bastant difícil que el PSOE vagi a donar suport, almenys a priori, la moció de censura contra Mariano Rajoy. I és que sembla que als socialistes no els ha agradat gens la forma en què Units Podem ha decidit preparar i anunciar aquesta mesura, que han rebutjat. Segons ha dit el portaveu parlamentari del Partit Socialista al Congrés, Antonio Hernando, just després de la compareixença d'Iglesias, és que el líder de la formació morada " manifesta mala fe" i que el que ha fet és una "falta de respecte al PSOE i a les institucions ".
"No es pot pretendre anunciar una moció de censura després de trucar al principal partit de l'oposició deu minuts abans de sortir a anunciar-ho", critica el PSOE
"No es pot pretendre anunciar una moció després de trucar al principal partit de l'oposició deu minuts abans de sortir a anunciar-ho", ha assenyalat Hernando, que ha dit que s'està perdent "un temps preciós" amb aquests "focs artificials impresentables de Podem" . "El PP està immers en un pantà de corrupció i estem perdent el temps en no posar en marxa la Comissió d'Investigació al Congrés sobre el finançament del Partit Popular", ha indicat. A més, ha insistit en la "mala fe, falta de rigor i de responsabilitat" d'Iglesias, del qual diu que ha portat a terme "la mateixa maniobra d'ara fa un any", quan va oferir un Govern de coalició però al final va acabar votant al costat del PP, en contra de la investidura del llavors líder del PSOE, Pedro Sánchez.
Precisament l'exsecretari general del PSOE i candidat de nou per ocupar el càrrec durant les primàries que celebraran pròximament els socialistes ha parlat aquest dijous, en una entrevista a la Cadena Ser, de la possibilitat de presentar una moció de censura. Preguntat si ell, en cas de ser líder del partit presentaria una moció de censura, ha recordat que a Espanya la moció de censura és constructiva -requereix la presentació d'un candidat alternatiu- i "ara no hi ha majoria alternativa al PP", perquè aquest partit té el suport de Ciutadans. És per això que ha demanat la dimissió de Mariano Rajoy.
I tampoc Ciutadans està disposat a donar suport a Podem en aquesta campanya. Tal com ha dit el portaveu de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Juan Carlos Girauta, en una entrevista a La Sexta, la iniciativa de la gent de Pablo Iglesias "s'inscriu dins d'un ús circense de les institucions que no donem suport". "Una moció va més enllà d'una performance; requereix un candidat, un programa i comptar amb suports", ha recordat el dirigent de la formació taronja, que ha avisat Podem que "en la utilització de les institucions per donar espectacle, que no comptin amb Ciutadans ".
A més, ha considerat que tot això de la moció de censura és més "una disputa de l'espai ideològic entre Podem i PSOE" que una altra cosa, i ha assenyalat que això és "aliè" a Ciutadans. "Aconseguirem un canvi de cicle farem oposició, controlarem el Govern i impulsarem reformes", perquè "Espanya el que necessita és estabilitat, reformes i impulsar mesures de lluita contra la corrupció", i no aquests "espectacles", ha remarcat. Per la seva banda, la portaveu nacional de Ciutadans, Inés Arrimadas García, ha assegurat en una entrevista a Cuatro que "els problemes d'Espanya no se solucionen amb tenir Pablo Iglesias de president o vicepresident". "Cal denunciar la corrupció, però també proposar mesures per lluitar contra ella i fer política útil", ha conclòs.
També ha parlat després de la compareixença d’Iglesias el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, que ha assegurat que "presentar una moció de censura sense candidat no és una forma seriosa de fer política", sinó una "malaptesa absoluta". "La casa no es construeix per la teulada", ha insistit el diputat basc, que ha avisat que "si no hi ha majoria alternativa pot sortir reforçat el PP". "Això és el que busca Podem?", s'ha preguntat. I en ser inquirit pels periodistes sobre la postura dels nacionalistes bascos, ha explicat que el PNB parlarà amb Units Podem sobre la moció, tot i que també ha dit que "veient la reacció dels partits sembla que no hi ha molt recorregut".
EL PP: "QUE PRESENTIN LA MOCIÓ, A QUÈ ESPEREN?"
El portaveu parlamentari del PP al Congrés, Rafael Hernando, s'ha mostrat molt crític amb la iniciativa de Podem. En ser preguntat sobre això, i sobre el que ha dit Iglesias que aniran fins al final amb la moció de censura encara que no tinguin suport d'altres partits, especialment del PSOE, ha dit: "Doncs estan trigant". "Per presentar-la calen 35 escons, i Podem en té 70, a què esperen? Que la presentin", ha reptat el diputat popular, que tot i això ha recordat que segons la Constitució la moció ha de ser "constructiva", i presentar-se al costat d'un candidat i un programa de Govern, cosa que creu que no podrà fer la formació morada.
"És difícil per a Podem, ja veiem el que fa al Congrés: iniciatives pràcticament zero pilotero", ha afirmat Hernando, que ha demanat "més serietat" a aquesta formació política perquè "Espanya no està per xarlotades, sinó per coses serioses". "Demano a Podem que deixi de fer el ridícul i pensi que representa els espanyols, que els han votat perquè facin política i no perquè muntin numerets", ha remarcat el portaveu parlamentari del PP.
Durant la democràcia s'han presentat dues mocions de censura, una contra Adolfo Suárez i una altra contra Felipe González, i totes dues han estat rebutjades
També ha dit estar "preocupat" per dos detalls de la forma en què Iglesias ha presentat la iniciativa, fent referència a un sindicat com CCOO i a l'associació Jutges per a la Democràcia. "La moció es presenta abocant la intromissió presumpta del Govern en el poder Judicial, per confessar després que això ho han parlat amb el president de Jutges per a la Democràcia. Espero que el president d'aquesta organització ens digui què té a veure amb això", ha assenyalat.
La Constitució de 1978 estableix que una moció de censura ha de ser proposada almenys per la desena part dels diputats, és a dir, per 35 parlamentaris, i ha d'incloure un candidat a la Presidència del Govern. Durant la recent etapa democràtica, recull Europa Press, s'han presentat dues mocions de censura i totes dues han estat rebutjades: la primera el 1980, quan el PSOE va presentar una moció contra Adolfo Suárez però el candidat, Felipe González, no va rebre l'aval de la Cambra; i la segona, el 1987, quan Aliança Popular, amb Antonio Hernández Mancha com a aspirant, va fer el mateix contra González, però tampoc va tirar endavant.