Pla de Recuperació del Govern: 72.000 milions i 800.000 ocupacions d'aquí al 2023

Sánchez diu que el pla generarà 2,5 punts percentuals addicionals de creixement del PIB

Per

Bolsamania | 07 oct, 2020

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimecres el 'Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia Espanyola' que Brussel·les vol conèixer abans del 15 d'octubre. Segons ha anunciat Sánchez, el gruix de l'esforç es farà en els tres primers anys, amb 72.000 milions d'euros per al període 2021-2023. "Cal accelerar el calendari. És necessari que es posi en marxa com més aviat millor".

"Ens concentrarem en projectes que puguin posar-se en marxa en els pròxims tres anys", ha dit el president de l'Executiu, donant a conèixer, a més, que preveuen crear més de 800.000 ocupacions. "El pla ajudarà a rejovenir el nostre teixit productiu: els joves han de ser els primers", ha assegurat.

De la quantitat mobilitzada, Sánchez ha detallat que la inversió verda representa més del 37% del total del pla i la transició digital prop del 33%. "La missió del pla és la creació de centenars de milers de llocs de treball i noves empreses". El president del Govern ha subratllat que Espanya disposarà de 140.000 milions d'euros gràcies als fons Next Generation EU durant sis anys, fins a 2026, la qual cosa suposa l'11% del PIB d'Espanya de 2019.

Per a això, ha explicat, el pla s'efectuarà a través dels principals instruments dels quals consta el Fons de Recuperació Europeu. D'una banda, la Facilitat per a la Recuperació i la Resiliència, concentrarà un total de 59.000 milions d'euros; mentre que el React-EU permetrà a Espanya obtenir finançament de 12.400 milions d'euros. A això se sumen els més de 79.000 milions previstos dels fons estructurals i de la Política Agrària Comuna (PAC) per a 2021-2027.

D'aquesta manera, ha apuntat que l'efecte multiplicador de la "modernització" del pla generarà més de 2,5 punts percentuals addicionals de creixement del PIB. "Es crearà una comissió interministerial que presidiré jo i en la qual participaran els ministres de les àrees amb més vinculació amb l'execució del pla i es constituirà una unitat de seguiment per a la correcta execució del pla", ha afegit Sánchez.

El pla, del qual aquesta tarda donaran més detalls els quatre vicepresidents del Govern Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Ribera, està basat en quatre eixos transversals: transició ecològica, cohesió social i territorial, digitalització i igualtat de gènere.

Sánchez ha exposat el seu pla en una conferència, amb un "format nou", al qual han assistit amb "suport tecnològic" per videoconferència tots els membres de l'Executiu, la patronal i els sindicats, així com els ambaixadors dels 27 països membres de la Unió Europea i nombrosos representants de la societat civil, entre ells, els responsables de diferents mitjans de comunicació, segons va informar Moncloa.

Durant la seva intervenció ha desglossat les línies directrius del pla en el qual l'Executiu ha estat mesos treballant, i que inclouen les polítiques principals que, segons el Govern, permetran recuperar l'economia i garantir "un creixement robust, durador i inclusiu", i en les quals es plasmaran els 140.000 milions d'euros dels fons europeus.

25.000 MILIONS DE FONS EUROPEUS EN 2021 QUE APORTEN 2,7 PUNTS DE PIB

La presentació del Pla de Recuperació es produeix un dia després que el Consell de Ministres aprovés el nou quadre macroeconòmic, que contempla una caiguda del PIB del 11,2% enguany i un avanç del 7,2% el 2021, que arribarà a un 9,8% gràcies a l'impacte del Pla de Recuperació.

A més, l'Executiu ha fixat el límit de despesa no financera, conegut com a 'sostre de despesa', del Pressupost de l'Estat al 2021, que augmenta un 53,7%, fins als 196.097 milions d'euros, incloent-hi transferències extraordinàries a les comunitats autònomes i Seguretat Social i part dels fons europeus.

Amb una previsió de dèficit del 11,3% del PIB enguany i un deute públic del 118% del PIB, ha establert una taxa de referència de dèficit del 7,7% el 2021.

L'impuls associat al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència és de 2,7 punts percentuals de PIB, la qual cosa suposa un efecte multiplicador d'aproximadament 1,2, segons la informació usada pel Govern per a elaborar el quadre macroeconòmic i remesa a l'AIReF, que avala el quadre 'macro' però avisa de riscos en funció dels rebrots i de l'execució dels fons europeus.

Detalladament, el pla suposarà un impuls de 25.000 milions d'euros el 2021, que anirà orientat en la seva major part a la inversió pública en infraestructures i actius intangibles associats a la digitalització i la innovació. Un altre conjunt de fons es destinarà a augmentar l'eficiència energètica, l'impuls a l'emprenedoria, la millora de l'educació i de la formació contínua i el reforç de les polítiques d'inclusió, entre altres elements.

A més, el líder de l'Executiu i la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, van assegurar que el Pla de Recuperació suposarà un augment del creixement potencial del 2% en una dècada.

El Consell Europeu va aprovar al juliol la mobilització de 750.000 milions d'euros, que s'articularan fonamentalment a través d'un fons de Recuperació, dels quals Espanya percebrà fins a 2017 un total de 140.000 milions d'euros, d'ells 72.700 en transferències i la resta en préstecs. Concretament, a Espanya li corresponen 59.168 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència entre 2021 i 2023 i obtindrà l'any vinent 12.436 milions del Programa 'REACT-EU'.

Així, el Pla de Recuperació que Espanya presentarà a les institucions europees recollirà 25.000 milions de transferències del Mecanisme de Recuperació en 2021, que s'afegeixen al 'sostre de despesa'. Al seu torn, un total de 10.000 milions dels 12.436 milions del programa 'REACT-EU' es destinaran a les CC.AA., en tant que els restants 2.436 milions que s'incorporaran al Ministeri de Sanitat per a, posteriorment, repartir-lo entre les regions per a l'adquisició de vacunes, reforçar l'atenció primària o renovar el material sanitari.

D'aquesta manera, el Govern incorpora un total de 27.436 milions d'euros dels fons europeus al 'sostre de despesa' de 2021, derivat dels 25.000 milions del Mecanisme de Recuperació que preveu rebre l'any vinent i els 2.436 milions del programa 'React-Eu' que obtindrà el Ministeri de Sanitat.

QUATRE EIXOS TRANSVERSALS I DEU PALANQUES DE TREBALL

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència s'orienta sobre quatre eixos de transformació (transició ecològica, digitalització, cohesió social i territorial i igualtat de gènere), que integraran deu palanques de treball, que passen per l'agenda urbana i rural, infraestructures i ecosistemes resilients, una transició justa i inclusiva, una Administració pública del segle XXI, la modernització i digitalització de l'ecosistema industrial, serveis i pimes, un acord de país per la ciència i la innovació i el reforç del Sistema Nacional de Salut.

També passa per l'educació, la formació professional i la formació contínua dels ciutadans, una nova economia de cures i la modernització de polítiques actives d'ocupació, el desenvolupament i impuls de la indústria de cultura i esport i un marc fiscal "just".

El Govern emmarca la jornada de presentació del pla dins de l'estratègia 'España puede', que Sánchez va presentar a la fi d'agost a la Casa d'Amèrica amb una altra conferència davant representants de la societat civil, com a patronal, sindicats i membres de sectors vinculats amb la digitalització, la transició ecològica, el cooperativisme, la cultura i el tercer sector.

Últimas noticias