Demanen una edat de jubilació flexible i cotitzar 45 anys per cobrar el 100%

Tres 'think tanks' reclamen una sèrie de mesures per a garantir la sostenibilitat futura del sistema de pensions

Per

Europa Press | 18 nov, 2020

Actualitzat : 17:34

Els 'think tank' Fundació Friedrich Naumann, Fundació Civisme i Institut Juan de Mariana han elaborat un pla amb el qual reclamen mesures per a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions en un futur; entre elles, l'establiment d'una edat de jubilació flexible, de 60 a 75 anys, i que sigui el propi treballador qui triï quan desitja abandonar el món laboral.

L'informe ha estat elaborat pels investigadors Francisco Coll, Domingo Soriano i José Francisco López, conté nou mesures per a fer possible la sostenibilitat del sistema de pensions, exigint una reforma "urgent i a fons". Adverteixen que cap proposta no serà vàlida si no es parteix d'un projecte "més ambiciós" de transformació que abasti els àmbits fiscal, laboral, de liberalització i unitat de mercat, i el sistema educatiu.

"No es pot resoldre el problema a partir de només un element de l'equació, ja que no seria ni just per als afectats ni eficient des del punt de vista dels incentius i la recaptació" matisaven. Aquests tres 'think tanks' advoquen per obrir el debat sobre la fórmula per a la revaloració de les pensions, plantejant alternatives més enllà de l'IPC com ara unificar règims perquè treballadors i pensionistes s'adhereixin a les mateixes regles. També plantegen una ampliació del període de càlcul de la pensió a tota la vida laboral, amb un factor corrector que permeti al nou pensionista excloure els cinc o deu pitjors anys de la seva carrera laboral.

Demanen establir un mínim de 45 anys cotitzats per poder cobrar el 100% de la base reguladora de la pensió i recuperar el Factor de Sostenibilitat de la reforma de 2013, que de moment es troba suspesa fins a 2023. Així mateix, que els treballadors majors de 50 anys rebin una carta amb informació sobre la seva futura pensió. Plantegen a més dues reformes encaminades a incentivar l'estalvi, plans d'empresa, introduint ajustos en les cotitzacions actuals per a traslladar fins a 3-4 punts a una nova bossa d'estalvi individual. Empleats i empreses aportarien 4 punts extra més. D'altra banda aposten per incentivar l'estalvi a través de societats d'inversió de capital variable (sicav), obrint un compte d'estalvi a llarg termini a tots els majors d'edat.

A l'informe també es demana la reclassificació de les despeses i ingressos per a millorar la comprensió de les xifres reals de les pensions, reformulant la definició de sou brut perquè inclogui les cotitzacions de l'ocupador, i mantenir la contributivitat del sistema no destapant les cotitzacions ni incrementant les bases màximes per sobre de la pujada de les pensions.

Últimas noticias