Oxford adverteix del "risc elevat" a Espanya d'una nova onada de fallides
El comerç, el transport i els serveis d'allotjament afronten la major amenaça
La intervenció dels governs ha reduït artificialment la taxa de fallides empresarials de la zona euro durant el 2020 i previsiblement farà el mateix aquest any, especialment durant la primera meitat. A Espanya, l'executiu i els agents socials han arribat a un acord per estendre els ERTO fins al 31 de maig sense necessitat d'autorització administrativa, la qual cosa dona cert marge a les empreses. Així i tot, les mesures excepcionals no poden durar sempre i preocupa el que passarà quan desapareguin.
"La suspensió de les normes sobre fallides va impedir una onada de liquidacions empresarials que hauria amplificat la recessió mitjançant el deteriorament dels balanços dels bancs, la caiguda de l'oferta de crèdit i el debilitament de la demanda. Però, encara que la recuperació naturalment hauria de mitigar la majoria dels problemes de rendibilitat, no resoldrà màgicament alguns problemes de solvència", adverteixen els experts d'Oxford Economics.
Segons l'opinió d'aquests economistes, és inevitable que es produeixi una nova "onada de fallides" segons vagin eliminant les mesures de contenció durant el curs del primer semestre d'aquest any, i això pesarà especialment a Espanya, juntament amb Itàlia i França. Aquests països, des del seu punt de vista, s'enfronten a "riscos elevats" a causa de les seves recessions més severes i de "l'anormal caiguda de les fallides".
"A nivell sectorial, el comerç, el transport i els serveis d'allotjament afronten la major amenaça, cosa que reforça el risc per a Espanya i Itàlia a causa de la seva dependència de la indústria de l'hostaleria", insisteixen. Cal recordar que, a principis de l'any passat, Oxford Economics ja anticipava que Espanya i Itàlia anaven a patir una recessió especialment dura "pel simple fet que tenen unes economies més febles" i per l'impacte de la pandèmia al sector serveis, de què depenen especialment.
"La consegüent pèrdua de mà d'obra reduirà l'ocupació i la confiança. Això pot justificar l'ajornament de la suspensió de les normes excepcionals fins que la recuperació hagi cobrat impuls, però en la majoria dels casos, això només retardarà l'inevitable", avisen. "Confiar durant massa temps en una intervenció contundent (dels governs) retardarà l'ineludible ajust econòmic, plantejarà riscos per als bancs i pesarà sobre la productivitat. Però aconseguir el moment adequat (per eliminar les mesures d'ajuda) serà un difícil acte d'equilibri", reconeixen.
EL COSTAT POSITIU
El costat positiu d'aquesta complicada situació s'observa en comparar aquesta crisi amb la financera de 2008. Actualment, els sectors intensius en capital, com la construcció, són menys problemàtics, al contrari del que va passar llavors.
"Els sectors en perill relacionats amb el turisme són menys intensius en capital i plantegen un risc manejable", consideren des de la companyia. Això, sumat al fort suport fiscal i a l'esperat rebot econòmic fa que disminueixi el perill immediat d'una "zombificació", conclouen.