Nou senyal de frenada de l'economia alemanya: caiguda inesperada de la producció industrial
La producció manufacturera es redueix un 1,5% al juliol i decep el mercat
- El consens d'analistes espera un increment del 0,2%, després de créixer al juny un 1,1%
- En termes interanuals, retrocedeix un 1,2%, davant l'augment del 0,9% el mes anterior
- En castellano: Nueva señal de frenazo de la economía alemana: caída inesperada de la producción industrial
Actualitzat : 10:03
L'economía alemanya segueix donant mostres d'alentiment. Excepte l'oasi del mercat laboral, que segueix amb una taxa d'atur en el mínim històric del 6,1%, la resta d'indicadors apunten una frenada. L'últim ha estat la dada de producció industrial, coneguda avui dimecres.
La producció industrial va retrocedir al juliol un 1,5% respecte al mes anterior, si es desestacionalitza l'estadística per a eliminar l'efecte calendari
Així ho mostren les dades de l'oficina estadística alemanya (Destatis). La producció industrial va retrocedir al juliol un 1,5% respecte al mes anterior, si es desestacionalitza l'estadística per eliminar l'efecte calendari. La dada contrasta amb el creixement de l'1,1% de juny (es va revisar a l'alça des del 0,8% estimat inicialment), i amb la projecció del consens d'analistes de Reuters, que apuntava un lleuger augment del 0,2%. A més, sense comptar l'impacte del calendari, la disminució és del 2,3%.
Per la seva banda, la variació interanual és d'un retrocés de l'1,2% en la producció manufacturera, en comparació de l'augment que va experimentar el juny del 0,9% respecte al mateix mes de l'any anterior.
Dins d'aquesta estadística, la producció de béns de capital disminueix un 3,6%, mentre que la fabricació de béns de consum cau un 2,6%. També retrocedeix la producció de béns intermedis, en aquest cas en un 0,8%. Per contra, augmenten la generació d'energia industrial, en un 2,6%, i la producció en el sector de la construcció, un 1,8% més que al juny.
UN ALTRE SIGNE DE FRE DE L'ECONOMIA
La dada se suma a la llista d'estadístiques que apunten que la locomotora de la Zona Euro perd força. Aquest mateix dilluns, les dades PMI van tornar a llançar una lectura en aquest sentit. L'indicador que elabora la consultora Markit sobre la base de l'activitat de les empreses del sector serveis i el manufacturer va reflectir una caiguda per a l'àrea monetària des 53,3 punts fins a 52,9 punts a l'agost, el nivell més baix en 19 mesos.
"Les dades dels PMI nacionals van assenyalar que la desacceleració va ser principalment deguda a un creixement econòmic més feble a Alemanya, ja que l'activitat total del país més gran de la Zona Euro va augmentar al ritme més lent en quinze mesos", explicava Markit. El PMI serveis d'Alemanya pateix una forta caiguda en passar a l'agost de 53,3 a 51,7 punts, lluny dels 53,3 esperats pel consens d'analistes. Així mateix, el PMI compost es redueix de 54,4 a 53,3, i també en aquest cas s'havia anticipat que seguís en el mateix interval de creixement.
Malgrat aquests indicadors que preocupen els economistes, no hi ha rastre d'empitjorament de les condicions en el mercat laboral. O almenys no en les dades agregades d'ocupació. L'economia més gran de la Zona Euro va reduir el nombre d'aturats en 7.000 persones durant el mes d'agost, per sobre del que s'esperava pels experts. Aquesta variació en el nivell d'atur permet que la taxa d'atur segueixi al 6,1%, el mínim històric d'Alemanya des de la reunificació.