Nou rècord per a la inflació de la zona euro: els preus pugen un 10,6% a l'octubre

Espanya es col·loca entre els països on la pujada de la inflació va ser menys intensa, segons Eurostat

Per

Bolsamania | 17 nov, 2022

Nou rècord històric per a la inflació de la zona euro. A l'octubre, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar fins al 10,6%, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, que rebaixa una dècima la xifra avançada. Tot i això, els preus s'encareixen set dècimes respecte a la dada del setembre, malgrat els intents del Banc Central Europeu (BCE) de posar fre a l'escalada inflacionista.

La contribució més gran a la taxa d'inflació interanual de la zona de l'euro va provenir de l'energia, amb els preus pujant que van créixer un 41,5%, seguida dels aliments frescos, que s'han encarit un 15,5%. Mentrestant, els serveis registren un avenç en els preus del 4,3% i els béns industrials no energètics pugen un 6,1%.

Per països, les taxes anuals més baixes es van registrar a França (7,1%), Espanya (7,3%) i Malta (7,4%). Per contra, la inflació més alta es registra a Estònia (22,5%), Lituània (22,1%) i Hongria (21,9%). Respecte al setembre, la inflació anual va baixar en onze estats membres, se'n va mantenir estable en tres i en va augmentar en 13.

La inflació subjacent també arriba a l'octubre a un nou màxim, en pujar dues dècimes i tocar el 5%. Si s'exclou del càlcul l'impacte de l'energia, la inflació interanual de la zona de l'euro es va situar a l'octubre al 6,9%, enfront del 6,4% del mes previ.

A tota la Unió Europea (UE), la inflació es va col·locar en l'11,5% a l'octubre, enfront del 10,9% del setembre.

De cara al futur, "creiem que la inflació de la zona de l'euro ha assolit el seu punt màxim, però continuarà sent elevada durant algun temps", estimen els analistes de Pantheon Macroeconomics, que creuen que "tots els indicis apunten a una caiguda de la inflació energètica durant els propers mesos". Tot i això, dubten que la recent caiguda en els preus del gas se sostingui, de manera que "encara podrien passar més sorpreses desagradables".

Preveuen que la inflació caurà només gradualment i esperen que es mantingui per sobre del 4% fins a mitjans del proper any.

Pel que fa a la política monetària, opinen que "la mida de la pujada del desembre del BCE és una moneda a l'aire, probablement depenent de les dades d'inflació del novembre". Les seves previsions s'encaminen a fer que les xifres seran més suaus, amb una pujada de 50 punts bàsics ara. "Creiem que el banc també anunciarà al desembre que començarà un ajust quantitatiu al proper any, probablement al març, quan esperem que pugi els tipus per última vegada en aquest cicle, fins al 2,5%".

Últimas noticias