Nadia Calviño, elegida nova presidenta del Banc Europeu d'Inversions
La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Empresa, Nadia Calviño, ha estat elegida aquest divendres presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI). Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE) han mostrat el suport a la candidata espanyola, que ocuparà el seu nou lloc a partir de l'1 de gener del 2024 en substitució de l'alemany Werner Hoyer.
“Estic molt satisfet de poder dir que hem arribat a un consens per proposar el nom de Nadia Calviño com a nova presidenta del BEI. Hem discutit i hem arribat a la conclusió que serà la candidata proposada i estic segur que en serà una gran presidenta. Teníem 5 excel·lents candidats i ella serà una excel·lent opció per a un dels bancs d'inversió més grans del món. Li desitjo el millor", ha explicat el ministre de Finances belga, Peter Van Peteghem, encarregat de presidir el procés de selecció per ocupar la presidència rotatòria del consell de governadors del BEI.
Nadia Calviño es convertirà en la primera dona presidenta del BEI. Des de la seva fundació el 1958, el banc ha tingut 7 presidents, tots homes i cap espanyol. La vicepresidenta primera substituirà al càrrec l'alemany Werner Hoyer, president del banc des del 2012.
"Estic honrada i feliç. El suport dels ministres a la nostra candidatura és una molt bona notícia i serà la primera vegada que liderarem el BEI, una institució fonamental per a l'economia europea, el braç financer de la UE per finançar les seves polítiques i que tindrà un paper més important per finançar la transició verda, la reconstrucció d'Ucraïna o el paper de la UE al món", ha afirmat Calviño.
Calviño, que es disputava el lloc amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, la danesa Margrethe Vestager, com a principal rival, amb la polonesa Teresa Czerwinska, l'italià Daniele Franco i el suec Thomas Östros, finalment ha obtingut el suport de França i Alemanya, mentre que Itàlia s'ha mantingut en contra fins a l'últim moment, en comptar amb el candidat.
En aquest sentit, cal destacar que, encara que la presidència del BEI és triada pels Vint-i-set, el vot és ponderat, en funció del capital que cada govern té al si de la institució.
Amb tot, i malgrat que els ministres han arribat aquest divendres a un acord, després que l'espanyola hagi obtingut el suport d'almenys 18 països que sumin el 68% del capital del banc, la seva designació haurà de ser ratificada formalment pel Consell de Governadors del BEI en properes dates.
"Aquest suport confirma l'estima, el respecte i el lideratge d'Espanya a l'àmbit internacional amb el treball dur d'aquests últims anys. A partir d'ara estaré en contacte amb la presidència del consell del BEI per preparar una discussió monogràfica sobre les prioritats del banc que tindrà lloc al proper Ecofin de febrer", ha afegit la vicepresident primera.
L'arribada de Calviño al BEI suposa la seva sortida del govern espanyol, cosa amb què el president Pedro Sánchez ja comptava, segons va avançar en una entrevista al Espejo Público d'Antena 3. El nom del seu substitut al capdavant d'Economia, Comerç i Empresa encara no ha estat revelada, però tot apunta que el seu successor en el càrrec podria ser José Luis Escrivá, actualment ministre de Transformació Digital.