Morgan Stanley, Goldman i BofA preveuen que el BCE pugi tipus en 75 punts bàsics

Eleven les seves estimacions per a la reunió de dijous que ve, 8 de setembre

Per

Bolsamania | 01 set, 2022

Els analistes de Morgan Stanley aposten per una pujada dels tipus d'interès de 75 punts bàsics a la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de la setmana que ve a la llum d'una previsió d'inflació més alta amb un pic més tardà.

"Veiem les probabilitats marginalment a favor d'una alça de 75 punts bàsics (en lloc de 50), seguida d'una sèrie de pujades menors que portin un tipus terminal del 2% al març del 2023. Creiem que es prendran mesures per limitar les avantatges de la TLTRO III", expliquen en un informe publicat aquest dijous.

El banc nord-americà subratlla que la situació econòmica de la zona de l'euro es continua deteriorant, amb clars indicis que el creixement s'està alentint a causa del repunt dels preus de l'energia derivat del conflicte d'Ucraïna.

"Els PMI ja estan per sota de 50 en la majoria de les principals economies, i creiem que els temps més difícils encara han de venir, cosa que podria portar a una recessió aquest hivern", indiquen des de Morgan Stanley.

Mentrestant, la inflació continua augmentant, ja que els preus de l'energia, cada cop més alts, s'estenen als preus bàsics.

"Hem elevat recentment la nostra previsió i ara esperem un pic més tardà i més alt en el 9,8% anual al desembre. Entre la caiguda del creixement i la preocupació que l'augment de la inflació comenci a desanclar les expectatives, el BCE es troba en una situació increïblement difícil i cada cop està més pressionat per prendre mesures més agressives", expliquen.

GOLDMAN I BOFA TAMBÉ APOSTEN PER 75 PUNTS BÀSICS

Els experts de Goldman Sachs també aposten per una pujada de tipus de 75 punts bàsics dijous que ve després d'unes dades d'inflació, publicades aquest dimecres, que han sorprès a l'alça.

"Nosaltres esperem que les pressions inflacionistes segueixin augmentant durant els propers mesos davant l'increment dels preus de l'energia i els preus al detall", assenyalen des de Goldman, alhora que subratllen els comentaris recents del BCE a Jackson Hole, que han estat 'hawkish'.

"En aquest context, creiem que és més probable una pujada de 75 punts bàsics a la reunió de setembre que un altre pas de mig punt. Esperem una pujada de 50 punts bàsics a l'octubre (enfront dels 25 punts bàsics anteriors), i dues pujades més de 25 punts bàsics, per a un tipus terminal de l'1,75%”, necessiten.

Bank of America també ha elevat la previsió de pujades de tipus per dijous que ve a 75 punts bàsics davant l'estimació anterior de 50 punts bàsics.

"És una decisió molt ajustada, però la sorpresa de la inflació del mes d'agost inclina la balança", comenta.

Assenyalen aquests analistes que "el relat" de la setmana que ve és important per al camí futur que seguirà l'organisme.

"Per ara mantenim el camí posterior al setembre sense canvis, amb un tipus terminal que es trasllada al 2,25% per al juny. El risc és que es produeixin pujades més ràpides i addicionals", apunten.

Últimas noticias