Montero descarta noves pujades d'impostos després de la "satisfacció" de Brussel·les amb els PGE
Nega que la pujada del 22% del Salari Mínim hagi estat una exigència de cap formació política
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha descartat aquest dilluns que el Govern vagi a aprovar quatre pujades fiscals més per ampliar les exigències de Brussel·les i ha confirmat que les autoritats europees estan "bastant satisfetes" amb l'esborrany de Pressupostos Generals de l'Estat ( PGE) per 2019.
Durant un esmorzar informatiu a Sevilla, Montero ha negat que tingui intenció d'augmentar l'impost a la banca, la igualació de les bases màximes de cotització a la Seguretat Social, la pujada de l'impost a les primes d'assegurança i l'eliminació de deduccions de l'Impost de Societats.
"Les autoritats europees estan bastant satisfetes amb el pla que hem presentat, ens han requerit informació per consolidar aquestes dades i estic convençuda que certificaran que es produeix un ajust estructural (del dèficit) del 0,4%, que és el que s'havia pactat amb ells", ha manifestat.
D'altra banda, sobre el Salari Mínim Interprofessional (SMI), ha negat que la seva pujada al 22% hagi estat una exigència de cap formació política. Per contra, ha explicat que ha estat "un acord bastant espontani" entre Units Podem i el Govern per tirar endavant els comptes del pròxim exercici, que estava previst al programa electoral del PSOE.
"Espanya és un dels països desenvolupats de l'entorn que té l’SMI més baix del conjunt de l'Eurozona"
Així mateix, ha recordat que, a més, s'havia abordat durant el debat de negociació col·lectiva entre les organitzacions sindicals, CCOO i UGT, i el Govern durant el període anterior. De fet, ha afegit que es preveia un increment de l’SMI de "forma progressiva" durant els pròxims anys fins a arribar als 1.000 euros.
En qualsevol cas, la ministra d'Hisenda ha afirmat que la pujada de l'SMI no produeix pèrdua d'ocupació ni disminució de la competitivitat, i alhora ha assenyalat que "Espanya és un dels països desenvolupats de l'entorn que té l’SMI més baix del conjunt de l'Eurozona". "No es pot estar permanentment fent xantatge als ciutadans sobre les condicions laborals que aporta una feina perquè es conformin amb que almenys ho tinguin, encara que no els permeti sortir de pobre", ha advertit.
En aquest sentit, ha assegurat que "la competitivitat basada en la devaluació salarial és un error" que impedeix Espanya competir amb països d’Àsia i Àfrica, per la qual cosa ha insistit que l'economia productiva del país s'ha de suportar en el valor afegit i no en la devaluació del salari dels treballadors.