Millora la confiança dels consumidors alemanys després dels estímuls del BCE

L'índex Gfk puja l'octubre a 9,9 punts, des dels 9,7 de setembre

Per

Bolsamania | 26 set, 2019

Els consumidors alemanys veuen el futur amb nous ànims després dels últims estímuls del Banc Central Europeu (BCE). La confiança que mesura l'índex Gfk ha pujat l'octubre fins als 9,9 punts, enfront dels 9,7 que va marcar al setembre, cosa que suggereix que confien que la recent retallada de tipus per reactivar l'economia acabi funcionant, just quan comencen a sonar amb força els tambors de recessió.

La lectura que ha llançat l'índex del grup d'investigació de mercat Gfk ha superat, a més, les estimacions dels analistes. Alguns pronosticaven que es quedaria igual, mentre que altres eren més pessimistes i auguraven que baixaria a 9,6. No obstant això, els consumidors alemanys han sorprès. Encara que no cal llançar les campanes al vol.

Com diuen des de Phanteon Macroeconomics, aquest és "un repunt benvingut, encara que es necessita més per revertir la suau tendència a la baixa des de principis d'any". Sobretot, diuen els experts d'aquesta empresa, perquè els consumidors a Alemanya es troben ara "atrapats entre la realitat d'un mercat laboral en general encara sòlid i un creixement decent dels salaris reals, i una recessió al sector manufacturer, que ara està afectant les condicions del mercat laboral en un sector clau".

La conseqüència és que "l'ocupació s'està alentint, els treballadors marginals estan sent acomiadats i les hores de treball s'estan reduint", tots ells factors que, amb el temps, "haurien d'afectar el sentiment". Encara que, de moment, la despesa de les llars es manté, i això és important perquè s'ha convertit en un pilar de suport a Alemanya a mesura que les seves exportacions decauen. La demanda interna es veu impulsada per ocupació rècord i per augments salarials per sobre de la inflació i baixes costos per interessos.

ELS ESTÍMULS DEL BCE

A principis d'aquest mes, el BCE va retallar els tipus i es va endinsar més en terreny negatiu i va prometre compres de bons sense data límit per empènyer el cost dels préstecs a un nivell més baix, amb l'esperança d'impulsar l'activitat gairebé una dècada després de la crisi del deute del bloc. "La decisió del BCE ha donat lloc, per una banda, a un augment de la propensió a comprar i, d'altra banda, la propensió a l'estalvi ha arribat al seu nivell més baix des d'abril de 2016", ha dit Rolf Buerkl, investigador de GfK, amb seu a Nuremberg, segons recull Reuters.

Buerkl també ha assenyalat que els consumidors alemanys temen que els bancs puguin imposar sancions als inversors privats en el futur, de manera que "durant els pròxims mesos quedarà clar si es tracta d'un temor sostenible". En qualsevol cas, ha remarcat que el sentiment positiu dels consumidors dependrà de l'estabilitat del mercat laboral.

Últimas noticias