Michel demana als líders "valentia política" per tancar un acord sobre el Fons

"No es tracta només de diners, sinó de persones, del futur europeu i de la nostra unitat"

Per

Bolsamania | 17 jul, 2020

Actualitzat : 17:22

El president del Consell Europeu, Charles Michel, el té clar: els líders de la UE han de tenir "valentia política" per superar les diferències sobre el Fons de Recuperació que discutiran a la cimera que arrenca aquest divendres i es prolongarà fins al dissabte. Creu que el més important és aconseguir un acord sobre el repartiment dels diners, donats els efectes tan perjudicials sobre les economies dels Vint-i-set de la pandèmia de Covid-19, i per això els ha demanat a tots un esforç.

Els caps d'Estat i de Govern europeus es reuneixen a Brussel·les, i Michel els ha enviat un missatge en una declaració sense preguntes abans de la seva arribada a la seu del Consell, on se celebra aquesta cita. "Encara que sigui difícil, estic convençut que amb coratge polític és possible aconseguir un acord", ha dit.

Els mandataris, que celebren la primera trobada presencial des que va començar la pandèmia de coronavirus, hauran no sols d'acordar el pressupost comunitari per als pròxims set anys, que Michel ha proposat rebaixar un 2%, sinó també acordar la suma del Fons de Recuperació, el repartiment del mateix entre països i la forma en què es farà (quin percentatge seran transferències i quin altre crèdits, que caldrà retornar).

El problema és que els líders de la UE afronten unes negociacions complicades, amb les postures d'alguns països molt allunyades. I és que mentre que Espanya i Itàlia demanen que la major part dels diners sigui a fons perdut, i que no es posin condicions, els denominats 'frugals' (Holanda, Dinamarca, Suècia i Àustria) demanen més retallades i reformes estructurals.

Michel ha assegurat, segons Europa Press, que tots han "treballat molt" durant les setmanes prèvies a aquesta cita i que són conscients que serà "molt difícil" arribar a una posició consensuada, perquè, ha destacat, "no es tracta només de diners, sinó de persones, del futur europeu i de la nostra unitat".

En aquest sentit, l'exprimer ministre belga ha insistit que el futur del projecte europeu dependrà del que acordin els líders, que hauran de decidir si "volem una Europa més sòlida, més robusta, capaç de resistir els cops que afrontem".

Últimas noticias