Mesures dels propietaris davant del límit del lloguer: pujar preus i buscar solvència

Gairebé la meitat dels propietaris diu que prendrà mesures en finalitzar el contracte actual

Per

Bolsamania | 08 mai, 2023

Gairebé la meitat (49%) dels propietaris d'habitatge afirma que prendrà alguna mesura com a conseqüència del límit de 2% de pujada de lloguer. Amb la nova Llei de Dret a l'Habitatge s'estipularà que aquest límit del 2% es prorrogui durant el 2023, i per al 2024 s'establirà un nou màxim del 3% fins a l'entrada en vigor del 2025 d'un nou índex que marcarà les pujades de les actualitzacions dels arrendaments.

Des de Fotocasa han volgut conèixer què opinen els propietaris d'habitatges que s'han vist obligats a cenyir-se a la nova limitació del 2% durant l'any passat. La primera idea que es desprèn és que un 32% dels propietaris afirmen que la limitació no els ha perjudicat en res, enfront del 68% que consideren que la intervenció els ha afectat. D'aquests, un 30% se senten poc o una mica perjudicats, un 21% diuen que se senten força perjudicats i un altre 17% afirma que se senten molt perjudicats.

Les conseqüències més contemplades van encaminades a mantenir el pis en el seu règim actual, però buscant maneres d'obtenir una renda superior: establint un preu més alt un cop finalitzi el contracte (opció majoritària, triada pel 30% dels propietaris) o buscant una vegada finalitzi el contracte, altres llogaters que puguin assumir un cost més gran (alternativa preferida pel 19%)

Les opcions, per tant, de vendre el pis o passar a destinar l'habitatge a lloguer de vacances compten amb un suport significativament menor, en tots dos casos del 6%. Només el 7% es plantejarà en el futur l'adquisició d'habitatge com a inversió.

A més, són els que se senten perjudicats per la mesura els que en més proporció (80%) declaren que tenen pensat prendre mesures per pal·liar la pèrdua dels guanys. Encara que, entre aquells que se senten poc o gens perjudicats també hi ha un percentatge significatiu (al voltant d'1 de cada 3) que de la mateixa manera afirma que prendrà mesures.

"Un volum elevat de propietaris se sent perjudicat després de l'entrada en vigor de la limitació de pujada del seu contracte de lloguer. Tot i que un 47% estan disposats a acceptar la pròrroga i esperar que finalitzi la regulació, destaquen mesures d'un bon nombre de propietaris que planegen adoptar per escudar-se davant de la intervenció de les pujades. Pujar preus, buscar llogaters més solvents, vendre l'immoble o posar-lo en lloguer turístic són moviments que no beneficien el mercat, perquè o bé encareixen l'habitatge o bé disminueixen la seva oferta. Des de Fotocasa sempre hem defensat mesures incentivadores en comptes d'intervencionistes per buscar un equilibri en un mercat de gran sensibilitat”, comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.

Últimas noticias