Segueix la caiguda del bitcoin: cau fins a prop de 9.000 dòlars mentre l'ethereum amenaça el seu tron
La reina de les monedes digitals ha tancat el seu pitjor mes de gener des de 2015
- Els operadors s'han posicionat en altres 'virtuals', principalment en l'ethereum
- Des del començament del 2018, el volum de les seves transaccions no ha superat el 35%, arribant al 31% de dominància de mercat
- En castellano: Sigue el desplome del bitcoin: cae hasta cerca de 9.000 dólares mientras el ethereum amenaza su trono
Actualitzat : 17:38
Ho han apuntat diversos experts i, després d'haver transcorregut un mes d'aquest 2018, la tendència va en aquesta direcció. És el moment de les 'altcoins', més d'algunes que altres, però mentre el 2017 el bitcoin ho ocupava tot, arribant a copar entre el 90% i el 50% de les operacions en moneda digital, des del començament de 2018, el volum de transaccions no ha superat el 35%, arribant al 31%. Mentrestant, a poc a poc, els operadors s'han posicionat en altres ‘virtuals’, principalment en l’ethereum.
La segona moneda digital per capitalització de mercat va tenir una arrencada d'any irregular i va cedir la medalla de plata al podi al ripple, que es va disparar per sobre dels 125.000 milions. Però l'estatus de ‘supervirtual’ li va durar al símbol de la RippleNet Network una setmana i ràpidament va perdre 75.000 milions del seu valor, fins als 50.000 milions que acumula ara. Mentrestant, l’ethereum va deixar una fita el 15 de gener en preu i acumulat. Va aconseguir el canvi de 1.400 dòlars i una capitalització de gairebé 135.000 dòlars, segons dades de CoinMarketCap.
Però va ser abans del crac del mercat del mes passat. La correcció va arribar per tot l'univers de monedes de xifrat, però mentre el bitcoin ha rubricat el seu pitjor mes de gener des de 2015 i ha cedit més d'un 28% en el seu preu -amb prou feines manté els 10.000 dòlars, deixant un mínim des del novembre als 9.750 'bitllets verdes'-, la 'segona de la classe' puja un 5%, fins als 1.150 dòlars i acumula 111.000 milions. Només 60.000 milions menys que el bitcoin.
Des dels màxims de mitjans de desembre, quan un bitcoin va arribar a canviar de mans en 20.000 dòlars, més de 150.000 milions s'han esfumat de la seva capitalització, 60.000 dels quals han volat només al gener. La mateixa xifra, en nombres rodons, que separa el bitcoin de l’ethereum en valor total, un fet inèdit que confirma que el mercat es diversifica i no ho juga tot en una sola moneda virtual.
El ministre d'Economia italià, Pier Carlo Padoan, ha assenyalat que les ‘virtuals’ són "perilloses" i que el dany pot estendre ràpidament si la bombolla "explota"
PRESSIÓ REGULADORA
El preu del bitcoin, d'altra banda, consolida els 10.000 dòlars i les pèrdues aquest dimecres retrocedeixen fins a l'1%. Igual de moderades són les caigudes en altres monedes, que perden entre un 0,5% i un 3%, mentre sobre la indústria segueix pesant la pressió dels reguladors.
Una nova veu s'ha unit al cor d'autoritats que alerten sobre els riscos de les monedes digitals aquest dimecres. El ministre d'Economia italià, Pier Carlo Padoan, ha assenyalat que són "perilloses" i que el dany pot estendre ràpidament si la bombolla "explota". Durant un esdeveniment a la Universitat de Milà també ha destacat el treball de les autoritats en la vigilància d'aquest fenomen.
En aquest sentit, especial rellevància assumirà la compareixença dels responsables de la U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) and the Commodity Futures Trading Commission (CFTC) davant el Senat dels EUA, el 6 de febrer, per parlar sobre el paper dels dos supervisors en les divises virtuals.
La SEC ha presentat una sèrie de demandes durant les últimes setmanes contra ofertes de monedes inicials suposadament fraudulentes (ICOs), mentre que la CFTC ha començat a analitzar les activitats de l'intercanvi de moneda digital Bitfinex i Tether, la companyia darrere de la ‘virtual’ USDT.
La compareixença de la setmana vinent segueix la publicació d'un article d'opinió conjunt dels responsables de la SEC i la CFTC, Jay Clayton i J, Christopher Giancarlo. L'article, publicat pel 'The Wall Street Journal', és un punt de partida per aplicar una supervisió més estreta d'aquesta indústria, així com una advertència per a alguns, particularment aquells que sol·liciten inversions.
"Els participants del mercat, incloent-hi els advocats, els centres de comerç i les empreses de serveis financers, han de ser conscients que ens inquieten molts exemples de com aquestes iniciatives priven els inversors de les proteccions obligatòries", han indicat els dos analistes.