McKinsey: Europa no tornarà a nivells pre-crisis fins el 2023 si hi ha una recuperació 'Nike'

Si el virus torna després de la contenció, l'Eurozona tindrà al davant un horitzó molt complicat

Per

Bolsamania | 03 abr, 2020

Mals averanys per a Europa, un dels continents més afectats per la pandèmia de coronavirus. Segons McKinsey, hi ha diversos escenaris de recuperació que podrien produir-se després del brot, depenent de com sigui la propagació del Covid-19 i de les mesures que adopten els governs per contenir-lo i reactivar l'economia. Una cosa la té clara: si la recuperació és en forma de 'tick', similar al logo de la marca esportiva Nike, l'Eurozona no tornarà a nivells pre-crisi fins ben entrat 2023.

Així ho assegura en un informe, en què detalla quines són les possibles formes que pot dibuixar l'economia quan surti de la crisi. Com explica, si hi ha un "control ràpid i eficaç de la propagació del virus", amb una forta resposta sanitària per controlar el brot "en un termini de 2 a 3 mesos", pot haver-hi dues figures de recuperació econòmica possibles.

La millor seria la recuperació en 'V' (A4), és a dir, que l'economia torni al nivell en què es trobava abans de la pandèmia tan ràpidament com ha caigut, la qual cosa s'aconseguiria, segons McKinsey, amb el que ha denominat com a "intervencions altament efectives". S'arribaria a aquest escenari amb "respostes de política enèrgiques" que aconsegueixin evitar els danys estructurals, de manera que l'economia tornaria als fonamentals i a l'impuls anteriors a la crisi amb celeritat.

Però hi ha una altra opció, que no seria tan bona, una recuperació en forma d''U' (A3), en la qual malgrat que s'aconseguís contenir amb èxit i ràpidament l'epidèmia, les mesures adoptades pels governs fossin només "parcialment efectives". En aquest escenari, assenyala la firma nord-americana, "les respostes de política compensen parcialment el mal econòmic", per la qual cosa "s'evita la crisi bancària" però "s'atenuen els nivells de recuperació".

Si hi ha recuperació en 'U', l'economia de l'Eurozona cauria enguany un 4,4%, i no tornaria a nivells pre-crisis fins al primer trimestre de 2021. En el cas dels EUA, el Producte Interior Brut (PIB) es contrauria un 2,4% però reprendria la fortalesa registrada fins ara en el quart trimestre de 2020, mentre que l'economia mundial perdria un 1,5% enguany, recuperant el pols al mateix temps que els Estats Units.

Però, tot i així, aquest escenari és molt millor que el d'una recuperació en forma de 'tick' (A1), que es produiria si la resposta sanitària al virus fos efectiva, però incapaç d'evitar el ressorgiment del brot en algunes regions."La resposta sanitària té èxit inicialment, però les mesures no són suficients per prevenir la reaparició del virus, per la qual cosa el distanciament social continua (a nivell regional) durant mesos", destaca McKinsey.

Això provocaria el que la firma denomina una "recuperació silenciosa" i "apagada", amb un "creixement lent a llarg termini". Aquest escenari, amb un dibuix en forma del logo de Nike, seria dels pitjors als quals s'enfrontaria l'economia de la zona euro, malgrat que les mesures implementades per reactivar l'activitat fossin igual d'eficaces que amb l'escenari en 'U'. En aquest cas, el PIB de l'Eurozona podria contreure's fins a un 9,8% enguany, i la regió no tornaria a nivells pre-crisi fins al tercer trimestre de 2023.

I també per als EUA i l'economia mundial el cop seria considerable si la sortida de la crisi dibuixa forma de 'tick'. El PIB estatunidenc es contrauria un 8,4% enguany, i caldria esperar al primer trimestre de 2023 perquè tornés a tenir el múscul d'abans de la crisi del coronavirus. Quant a l'economia global, perdria un 4,7% en 2020, però es recuperaria molt abans, per al tercer trimestre de 2022.

QUÈ CALDRÀ VIGILAR?

En qualsevol cas, diu McKinsey, la forma que adopti la recuperació d'aquesta crisi, que creu que pot ser la pitjor viscuda des de la II Guerra Mundial, dependrà de diversos factors que caldrà vigilar amb detall. Es refereix a si hi ha o no una "integració efectiva de les mesures sanitàries amb l'activitat econòmica", com per exemple, que els països facin test ràpids de coronavirus "com a requisit previ per volar".

També a "les diferents característiques de la malaltia al llarg del temps", com la seva capacitat de mutació o de reinfecció, així com la "recuperació de l'activitat econòmica a països que hi van estar exposats durant els primers temps de la pandèmia". És a dir, que caldrà seguir molt de prop la Xina. També seria interessant avaluar l'efectivitat de les mesures adoptades tant pel sector privat com pel públic durant la pandèmia per "assegurar la reactivació econòmica".

Una recuperació que, a més, serà molt diferent depenent del sector. "Els més durament colpejats podrien no recuperar-se fins a 2021", apunta McKinsey. Per a l'aeroespacial i de defensa, creu que el punt d'inflexió arribarà entre el tercer i quart trimestre de 2021, mentre que les aerolínies i el turisme podrien recuperar-se una mica abans, entre el primer i el segon trimestre de l'any que ve.

Les asseguradores aconseguiran tornar a nivells pre-crisi l'últim trimestre de 2020, mentre que el sector del petroli i gas ho farà abans, durant el tercer trimestre d'enguany. La indústria automotriu també es recuperarà al tercer trimestre, mentre que el sector de la roba/moda/luxe podria experimentar cert rebot ja en el segon trimestre d'enguany, encara que l'assoliria totalment en el tercer.

Últimas noticias