May s'obre a retardar el Brexit si no aconsegueix que el Parlament aprovi el seu pla
La primera ministra britànica cedeix a les pressions davant l'estancament
La primera ministra Theresa May no ha tingut més remei que cedir i acceptar un possible retard del Brexit, previst per al 29 de març, si no aconsegueix que el Parlament britànic aprovi l'Acord de Retirada. Aquest dimarts ha anunciat a la Cambra dels Comuns que convocarà una votació perquè els legisladors decideixin sobre aquesta qüestió, i acatarà la seva decisió, en cas de no aconseguir el vistiplau al seu pla.
La pròrroga de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que és el que recull els terminis per a la sortida d'un país de la Unió Europea, era el menor dels mals entre els quals ha hagut de triar May. La 'premier' era partidària d'aguantar per poder pressionar Brussel·les durant les negociacions amb la possibilitat d'un Brexit dur si no accedia a canviar alguns punts de l'acord, però al final la decisió dels laboristes de donar suport a la celebració d'un segon referèndum, unida a les veus dins dels 'tories' que reclamaven una pròrroga, han acabat aplacant la primera ministra.
Notícia relacionada
La lliura, en màxims pels rumors que May descartarà el Brexit durLa decisió de May de convocar aquesta votació suposa, almenys de moment, que s'allunya la possibilitat que hi hagi un Brexit sense acord. Encara que al final dependrà del que decideixi la Comissió Europea -podria cedir als requeriments del Regne Unit, encara que de moment no ho ha fet i a Brussel·les són més partidaris de la pròrroga- i, a última instància, el Parlament si es produeix una votació sobre el retard de la data del Brexit.
Durant la seva intervenció a la Cambra la 'premier' ha assegurat que les negociacions amb la UE avancen "a bon ritme" i no ha descartat que es pugui arribar a un consens en l'assumpte de la frontera amb Irlanda, que és el punt més polèmic del acord de Retirada i el que li ha generat veritables problemes a l'hora d'intentar aprovar-ho al Parlament. May ha assegurat que el seu govern està "treballant dur" per aconseguir el que els legisladors reclamen per donar suport al pla de retirada, per la qual cosa no descarta que, en última instància, pugui aprovar-se.
Si no ho aconsegueix, és quan convocarà l'esmentada votació per retardar el Brexit, i tot i que ha dit que acatarà el que decideixin els legisladors britànics, ha insistit que creu que no és una bona idea estendre la data de la sortida del Regne Unit de la UE. Tal com ha explicat, no vol una pròrroga de l'Article 50 perquè no canviarà res. "Les opcions a les quals ens enfrontem no canviaran: anar-se'n amb acord, anar-se'n sense acord, o que no hi hagi Brexit", ha remarcat May.
Així mateix, la primera ministra explicat quines serien les condicions de l'extensió que es posarien a sobre de la taula. "Seria una breu pròrroga, no més enllà de finals de juny, i hauria de ser d'una sola vegada", ha assenyalat May, que ha remarcat que estendre l'Article 50 "crearà una vora de penya-segat molt més afilat en uns mesos", i ha donat a entendre que la 'caiguda' seria pitjor en cas que, després de l'extensió del Brexit, les coses no canviessin i el Parlament seguís sense arribar a un acord.
El que ha deixat clar May és que la pròrroga, si s'aprova, no eliminaria la possibilitat que es produeixi un Brexit sense acord, i que, passi el que passi, no es podrà repetir. La 'premier' s'ha compromès amb el següent calendari: una votació significativa sobre l'Acord de Retirada el 12 de març com a molt tard, i si el govern no aconsegueix que el pla del Brexit s'aprovi, presentarà una moció que es debatrà el 13 de març al Parlament per veure si es dona suport a l’opció d'una retirada sense acord. I si la Cambra dels Comuns rebutja tant l'acord com la possibilitat d'un Brexit dur, pel 14 de març May presentarà una moció a la recerca d'una "curta i limitada extensió" de l'Article 50.