Més del 70% dels autònoms tancarà o reduirà plantilla si hi ha un altre confinament

El 20% creu que un nou confinament suposaria el tancament definitiu del seu negoci

Per

Europa Press | 18 ago, 2020

En cas que es decretés un nou confinament, el 72% dels treballadors autònoms afirma que estudiaria tancar o reduir la seva plantilla. Així ho reflecteix el baròmetre 'Situació Autònoms' dut a terme per l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), el president de la qual, Lorenzo Amor, ha llançat un 'SOS' al Govern assegurant que els treballadors per compte propi estan en una situació d'emergència.

En concret, el 20,1% dels autònoms, quatre punts més que la dada registrada per l'anterior baròmetre, creu que un nou confinament suposaria el tancament definitiu del seu negoci. Un 35,4% ha assenyalat que és possible que un nou confinament signifiqués el tancament definitiu del seu negoci, i un 16,4% diu que hauria de reduir la plantilla per poder continuar.

Segons ATA, el pessimisme sobre les perspectives econòmiques derivada dels nous tancaments de sectors econòmics per indicació del Ministeri de Sanitat i els nous contagis de Covid a Espanya es reflecteixen a les respostes d'aquest cinquè baròmetre.

"És necessari implementar mesures que salvin les activitats dels autònoms, les seves empreses i les ocupacions que generen", ha assegurat Amor, després d'apuntar que "cada dia que passa es va deteriorant més l'economia de la majoria dels autònoms". "Tornem a trobar-nos en una situació extraordinària que necessita mesures extraordinàries", ha remarcat.

Del baròmetre se'n desprèn que gairebé un 80% dels autònoms han vist com la facturació del seu negoci s'ha reduït respecte a l'any anterior, un de cada deu assegura que s'ha mantingut, i només un 5% considera que fins i tot ha augmentat. En aquest últim cas, gairebé el 86% d'aquest 5% han apuntat que l'increment de la seva facturació ha estat d'entre un 10% i un 40% de la seva facturació respecte a l'any anterior, mentre que el 2,86% restant ha assegurat que el seu negoci va millor ara que l'any passat.

No obstant això, segons ATA, "la situació és molt més complicada per a un 14,24% dels autònoms que no estan ingressant res". De fet, dels que han patit una reducció dels ingressos, un 57% ha vist una caiguda de la facturació d'un 60% o més en comparació amb l'any passat, mentre que per a tres de cada quatre autònoms, la facturació ha caigut un 40% o més.

"FRACÀS" DE LA PRESTACIÓ PER CESSAMENT D'ACTIVITAT

L'estudi també ressalta que la morositat continua sent un dels principals problemes dels treballadors per compte propi. De fet, segons el baròmetre, un de cada tres autònoms diu que la sofreix.

ATA ha apuntat, a més, que s'ha constatat "el fracàs de la prestació de cessament d'activitat que es podia sol·licitar des de l'1 de juliol". "És una prestació que no té a veure amb el context real que viuen els autònoms. Només un 5% dels autònoms l'ha sol·licitat i amb prou feines se li ha concedit a un 4% del total (un 79% d'aquest 5%), principalment per no poder acreditar el període mínim de cotització", explica la Federació.

A més, per estar en pluriactivitat se li ha denegat al 10,8% i per haver estat de baixa, per exemple per paternitat o maternitat, amb la qual no és compatible, al 5,4%. "El fracàs d'aquesta prestació es fa encara més palès en preguntar-li als autònoms si consideren fonamental el cobrament de qualsevol mesura de cessament d'activitat (ordinària o extraordinària) per a la continuïtat del seu negoci", ressalta el baròmetre.

Un 78,2% considera aquesta eina imprescindible, mentre que, per contra, el 14,1% no la considera fonamental i seguirà endavant malgrat tot.

D'altra banda, preguntats per les eines que s'han plantejat per a fer realitat la recuperació, la majoria dels autònoms coincideix que la reducció de traves administratives és la principal eina a implantar i també veuen "molt necessari" que existeixin ajudes per al foment de la represa d'activitats.

Fins ara, gairebé el 40% dels autònoms ha assenyalat que ha reincorporat tota la plantilla, mentre que un 26,3% no ha incorporat tots els seus treballadors i el 4,5% creu que els incorporarà aquests pròxims dies. Per contra, el 21,1% no sap si podrà donar d'alta econòmicament a tothom i un,3% creu que no ho farà. Respecte al manteniment de la plantilla després dels sis mesos d'incorporació del primer treballador, només el 27,8% dels autònoms asseguren que podrà mantenir tots els seus treballadors, xifra que en l'anterior baròmetre rondava el 32,9%.

MÉS DEL 56% DELS AUTÒNOMS VEU COMPLICAT MANTENIR LA PLANTILLA

No obstant això, un de cada quatre creu que no podrà fer-ho (28,6%), als quals cal sumar-hi els que no poden mantenir-la (27,8%) que contesten que mantindran ocupació, però reduiran la plantilla. És a dir, el 56,4% dels autònoms ocupadors consideren complicat mantenir l'ocupació en els pròxims mesos.

De cara a tancament de l'any, una gran part dels enquestats considera que el seu negoci disminuirà la seva facturació en més d'un 87%, mentre que un 6,9% creu que es mantindrà i només el 1,7% considera que a final d'any haurà facturat més que al 2019.

Respecte als seus treballadors, el 47% dels autònoms creu que mantindran l'ocupació de totes les persones que treballen oer a ells No obstant això, un 29,7% considera que haurà de disminuir la plantilla i un 0,7% que haurà d'ampliar-la. No obstant això, un 22,6% no sap què passarà amb els seus treballadors durant aquest any.

Últimas noticias