Mario Draghi: "Els reguladors han de tenir cura de revifar els incentius que van conduir a la crisi"

El president del BCE no esmenta res sobre noves pujades de tipus ni reducció del balanç de 4,2 bilions

Per

Bolsamania | 28 ago, 2017

Actualitzat : 15:43

Dia d'expectació, dia de decepció. Mario Draghi ha optat com Janet Yellen per mantenir un perfil pla pel que fa als temes més importants que ha d'abordar el Banc Central Europeu (BCE) durant els propers mesos al simposi de banquers centrals de Jackson Hole, que se celebra entre aquest dijous i el divendres a Wyoming (Estats Units).

El president del BCE, Mario Draghi, no ha fet cap menció a la reducció del balanç de 4,2 bilions del BCE ni a la pujada dels tipus d'interès, que ara se situen al 0%, el seu nivell més baix assolit en la història. L'italià ha valorat el moment econòmic actual, del qual ha dit que la recuperació global s'està consolidant tant als Estats Units, com a Europa i el Japó. "És apropiat que les nostres discussions se centrin ara no només en com estabilitzar l'economia, sinó també en com fer-la més dinàmica i, al mateix temps, millorar el benestar de la gent. Al centre d'aquest debat hi ha la qüestió de com augmentar el potencial de creixement del PIB", ha comentat el banquer.

Draghi ha defensat el nou marc regulador del sector financer, del qual ha dit que ha estat "crucial per estabilitzar la demanda i la inflació a tot el món". En aquest sentit, ha apuntat que "amb la política monetària molt expansiva, els reguladors han de tenir cura de revifar els incentius que van conduir a la crisi". El banquer ha tingut poques referències a la política monetària seguida pel BCE, però sí que ha esmentat que "quan la política monetària és acomodatícia, la regulació laxa corre el risc de provocar desequilibris financers".

La major part del discurs de l'italià s'ha referit a un dels riscos que té l'economia global actual com és el proteccionisme, segons el màxim mandatari del BCE. "Un gir cap al proteccionisme plantejaria un greu risc per al creixement continu de la productivitat i el creixement potencial de l'economia mundial", ha indicat. "Per fomentar una economia global dinàmica hem de resistir els impulsos proteccionistes. Però per fer-ho, també necessitem identificar la millor manera de respondre al proteccionisme", ha assenyalat Drahi.

L'economista romà ha defensat la importància d'organitzacions com l'Organització Mundial del Comerç (OMC), l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) o el G-20, com a organismes que fomenten l'obertura comercial i una resposta a l'amenaça del proteccionisme.

Així mateix, Draghi ha exposat que una de les millors receptes per injectar dinamisme a l'economia mundial i el creixement dels països és elevar el creixement de la productivitat. "Per a les economies avançades que estan a prop de la frontera tecnològica, això depèn de manera crucial de l'obertura al comerç", ha sentenciat.

Últimas noticias