May, oberta a negociar un acord sobre el Brexit "sense privilegis" que agiti al menys possible la sortida

La primera ministra continuarà amb el seu propòsit d'arribar a un Brexit 'suau' sempre que beneficiï ambdues parts

Per

Bolsamania | 02 mar, 2018

Actualitzat : 17:46

Sisè capítol de Theresa May i el Brexit, quart discurs de la primera ministra sobre els seus plans de govern fora de la Unió Europea (UE). Durant una compareixença al Mansion House de la City londinenca, May ha declarat aquest divendres les seves intencions en la negociació amb el bloc europeu, després de la trobada ahir amb Donald Tusk, president del Consell Europeu, que va deixar clar que "apareixeran friccions fora de la unió duanera i el mercat únic".

Doncs bé, Theresa May continua mantenint la seva intenció d'arribar a un Brexit 'suau', encara que no a qualsevol preu. "Es tracta d'una negociació, de manera que els dos hem de renunciar a alguna cosa", "hem de perseguir un acord que atorgui un benefici mutu", va dir.

La primera ministra va desestimar el passat dimecres, davant el Parlament Britànic, l'esborrany d'acord del Brexit proposat per Brussel·les, en què l'Executiu europeu relatava com, en cas de no trobar una solució per mantenir una frontera invisible, "el territori d'Irlanda del Nord es mantindria dins de la unió duanera". May ha reiterat que "seria inacceptable tant l'aplicació d'una frontera rígida, com trencar la unitat institucional del Regne Unit", assegurant que cap dels dos escenaris passaran passi el que passi durant les negociacions. Fer-ho "no respectaria el referèndum en abandonar una de les seves comunitats".

"Es tracta d'una negociació, de manera que els dos hem de renunciar a alguna cosa"

El tema sobre la frontera a l'illa continua sent un dels més sensibles en la negociació, i la líder 'tory' ha volgut proposar dues solucions: o bé permetre l'entrada lliure de productes a la UE des d'Irlanda del Nord sota la regulació britànica, o bé arribar a una "llista d'acords bilaterals" promovent un moviment de mercaderies "el menys fragmentat possible".

D'altra banda, durant la seva compareixença, May ha destacat la necessitat d'un acord que garanteixi la lliure competència als dos mercats, amb la no existència de privilegis per a cap de les parts. Al seu torn, reclamava la creació d'un "mecanisme arbitrari" que hi hagi en els conflictes, amb els dos poders legislatius mantenint un nivell de comunicació fluid, una cosa que no cal construir, "perquè ja existeix". Es tracta, per tant, de "mantenir la relació dels nostres reguladors".

També ha negat la possibilitat de no seguir endavant amb la sortida, després del desmarcatge del líder laborista, Jeremy Corbyn, aquesta setmana dels plans sobirans, proposant la negociació d'una unió duanera amb la UE, i fins i tot plantejar la possibilitat d'un segon referèndum.

Pel que fa al moviment de persones, la primera ministra ha reconegut que el referèndum va acabar amb la llibertat per accedir al Regne Unit, però assegura que lluitarà per mantenir certes facilitats d'entrada, com per a estudiants que vulguin accedir al seu sistema educatiu, o empreses que mirin cap al mercat laboral europeu.

"Seria inacceptable tant l'aplicació d'una frontera rígida a Irlanda, com trencar la unitat institucional del Regne Unit"

May va confirmar que "no hi ha models actuals de relació amb la Unió Europea que ens agradin", dissipant així les especulacions sobre la possibilitat d'adoptar el model canadenc o el noruec. D'aquesta manera, "podrem desenvolupar noves relacions amb tercers països" sense la intermediació de la regulació europea, assegurava. En qualsevol cas, recordava el bloc europeu els seus acords 'a mida' amb altres països com Ucraïna o Corea, i en aquest cas, per què negar-se a fer-ho amb el Regne Unit.

"Volem explorar la possibilitat de mantenir-nos dins de les agències europees com la química, de medicina i aeroespacial. Acceptaríem per descomptat finançar aquestes organitzacions i seguir les seves regles", afegia May sobre el seu tracte futur amb aquestes agències.

Finalment, la política britànica ha volgut recordar la complexitat del procés en què el país es troba immers, abandonant un bloc la influència del qual arriba a incomptables parts del seu marc econòmic i jurídic. Per això perseguirà un acord clar i sòlid "que no s'allargui indefinidament", encara que sí prou com perquè els treballadors i empreses de les dues parts "puguin adaptar-s’hi".

UN CLIMA TENS DESPRÉS DE LA VISITA DE DONALD TUSK

Tusk va participar el passat dijous en una fred trobada amb la responsable de Regne Unit, durant la qual va mostrar el seu descontentament davant de les "línies vermelles" que May està traçant sobre les negociacions. La trobada es produïa tot just 24 hores després del rebuig per part de la primera ministra a l'esborrany d'acord del Brexit proposat per Brussel·les.

"Apareixeran friccions fora de la unió duanera i el mercat únic", Donald Tusk, president del Consell Europeu

El govern britànic ha mantingut durant les últimes dates la seva intenció d'arribar a una frontera la més borrosa possible entre les dues Irlandes, però, els partits probritànics, dels quals May necessita el suport per governar, són contraris a aquesta idea i advoquen per reintroduir controls fronterers entre els dos territoris.

El president de la Comissió Europea es va referir als fets durant la seva visita, assegurant que aquestes línies vermelles sobre les quals May es tanca "marcaran la relació futura amb la Unió Europea". No obstant això, també considera aquesta posició un avanç sobre el qual "cal començar a negociar immediatament".

5 PUNTS PER TRACTAR

Theresa May basarà el seu discurs en 5 punts principals després de demanar "flexibilitat" als seus ministres durant la nit d'ahir a la formalització del guió per a la seva compareixença. El desig devia haver estat concedit pel seu gabinet segons apunten des de Bloomberg. Aquests 5 apartats seran:

1. Mantenir el control de les lleis, fronteres i capital, reconeixent el referèndum com una mesura contrària a "distanciar la relació amb els seus veïns"

2. L'acord deu ser durador i no conduir la negociació a un punt mort que s'allargui indefinidament.

3. La negociació ha de protegir el mercat laboral britànic

4. L'acord ha de preservar la identitat britànica "moderna, oberta i tolerant" respecte a les seves obligacions internacionals.

5. L'acord ha de "enfortir la unió de les nacions i dels seus ciutadans".

CAÑETE DEMANA RAPIDESA EN LA NEGOCIACIÓ

L'exministre d'Agricultura i actual comissari europeu, Miguel Arias Cañete, ha demanat rapidesa en la negociació per a la seva solució abans de març de 2019, evitant així "una sortida abrupta" del Regne Unit. L’"impacte" econòmic que això tindria podria "deixar un forat en el finançament dels pressupostos superior als 12.000 milions d'euros a l'any que afectarà les polítiques comunitàries".

La "sortida abrupta" al març de 2019 és "un escenari que ningú vol contemplar, però el temps" corre", ja que" no només cal arribar a un acord, sinó que l'han de ratificar molts estats membres "als seus parlaments, a més de l'europeu. Així, pràcticament hi ha "menys d'un any per arribar a un acord definitiu", ha conclòs.

Últimas noticias