Macron rebutja el gasoducte MidCat: "França exporta gas a Espanya, no al revés"

"Utilitzem a plena capacitat els gasoductes que existeixen? No, estem al 50 o 60%", sentencia el francès

Per

Bolsamania | 06 oct, 2022

La construcció del gasoducte MidCat continua sent objecte de debat entre França, Espanya i Alemanya. Si recentment Berlín i Madrid han demanat a París que donin el seu braç a tòrcer en allò que consideren un “element clau” en la transició energètica del Vell Continent, l'Elisi segueix enrocat en el rebuig a la infraestructura. “Utilitzem a plena capacitat els gasoductes que hi ha? No, estem al 50 o 60%. Avui puja gas de manera massiva? No, és França la que avui exporta gas a Espanya”, ha dit el president francès, Emmanuel Macron.

En arribar a la primera reunió de la Comunitat Política Europea, una cimera de més de 40 països de la UE i la resta d'Europa, el mandatari francès ha mostrat la seva oposició a la idea defensada pels seus veïns, assenyalant que la construcció trigaria entre cinc i vuit anys i ha subratllat que l'objectiu comunitari no és continuar important gas, sinó anar cap a l'hidrogen.

“La qüestió és si farem circular l'hidrogen per tot Europa o, més aviat, l'electricitat per fer electròlisi (hidrogen verd). És una veritable discussió estratègica que cal tenir. Crec que la nostra prioritat és tenir interconnexions elèctriques a Europa”, ha apuntat el líder gal.

En aquest sentit, Macron ha assegurat que França té “moltes interconnexions, cosa que ens permet exportar gas a Alemanya, ara a Espanya, i importar electricitat”. "Hi ha una veritable solidaritat", ha sentenciat el president francès.

Aquest dimecres passat, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, van assenyalar que és de "suma importància" que el MidCat estigui operatiu el 2025. "Tots dos seguirem advocant per una capacitat d'interconnexió més gran de la Península Ibèrica per millorar la seva contribució a la seguretat del subministrament a tota la UE", recull la declaració conjunta emesa en el marc de la XXV Cimera Hispano-Alemanya, celebrada a La Corunya amb la presència dels titulars dels dos governs i quinze ministres dels dos gabinets.

Així mateix, el mandatari alemany va assegurar recolzar “de manera explícita aquesta connexió”, ja que l'objectiu d'Alemanya és “corregir” una “mala decisió de fa dècades”, en referència clara a la seva dependència de Rússia.

"La construcció d'un gasoducte llest per a l'hidrogen prou gran a través dels Pirineus perquè estigui operatiu el 2025 és molt important per aconseguir un mercat interior d'energia veritablement sòlid dins de la UE, accelerar la transició verda i reforçar l'autonomia estratègica de la UE", afegeixen els dos Executius a la declaració conjunta.

Cal destacar que aquest dimecres el Parlament Europeu va aprovar una resolució per fer front a l'escalada de preus de l'energia, que inclou la reactivació del gasoducte MidCat, malgrat l'oposició dels eurodiputats francesos.

Últimas noticias