Els propietaris, en dificultats per la moratòria del lloguer: no poden pagar la hipoteca

Els segons habitatges estan exclosos de la moratòria hipotecària

Per

Bolsamania | 21 jul, 2020

L'ampliació de la moratòria del lloguer ha posat en dificultats a alguns propietaris que van decidir invertir en habitatge per destinar-lo a l'arrendament. Sobretot a aquells que encara no han acabat de pagar la hipoteca d'aquest immoble, i que dedicaven part de la renda que rebien mensualment dels seus inquilins a fer front a aquestes despeses.

La moratòria hipotecària no es pot aplicar a les segones residències, per la qual cosa els propietaris que es troben en aquesta situació estan desprotegits. "El problema d'ampliar la mesura, que no la mesura en si, és que es disparin els impagaments de les hipoteques", apunta a 'Bolsamanía' el president d'Avalisto, Raúl Pérez. Des de la seva perspectiva, suposa una "fugida cap endavant" que es pot resoldre creant "un nou organisme públic per solucionar aquesta situació insòlita".

Els propietaris particulars (aquells que tenen fins a 10 immobles) no tenen obligació d'acceptar l'ajornament de la renda, però ells mateixos entenen les necessitats de les famílies més vulnerables, i demanen al Govern que actuï en benefici de totes dues parts. En cas de denegar la moratòria, l'inquilí pot tenir accés a un microcrèdit de l'ICO, però aquesta mesura s'ha sol·licitat poc, perquè no volen endeutar-se més per fer front al lloguer.

Per als grans tenidors (entitats amb més de 10 immobles en lloguer), sí que és obligatòria acceptar la moratòria o una reducció del 50% de la renda. El seu principal problema és que l'ajornament dels pagaments està desquadrant els seus balanços. A més, quan hagin de renegociar amb les asseguradores, augmentarà la prima de les seves pòlisses a conseqüència de tanta mora.

A mesura que s'amplien els terminis perquè els inquilins paguin el lloguer, també augmenta la preocupació dels propietaris. Segons les xifres d'Avalisto, s'han incrementat en un 75% les trucades de propietaris que ja tenen un inquilí al seu immoble i volen saber si és viable i econòmic assegurar l'operació. En molts casos no és possible, com demostren les 300 incidències diàries que registren les asseguradores per impagaments del lloguer.

DESTINAR AJUDES EUROPEES AL LLOGUER

Des de l'Associació de Propietaris d'Habitatges en Lloguer (Asval) són molt més categòrics. La seva directora general, Beatriz Toribio, considera que "l'ampliació de la moratòria no és la solució al problema d'accessibilitat al lloguer que tenim al nostre país". De fet, sosté que només un 9% dels inquilins l'ha sol·licitat, i que els crèdits ICO no han despertat gairebé cap interès, perquè els col·lectius en situació de vulnerabilitat no volen endeutar-se més per pagar una renda.

La seva proposta és crear un fons de més de 700 milions d'euros a través de les ajudes europees, que permetria que 350.000 famílies redueixin la seva taxa d'esforç (del 48% al 30%) amb una ajuda de 2.038 euros anuals per unitat familiar. Aquest tipus d'ajudes "estan estandarditzades a la resta d'Europa i a Espanya hem d'estructurar-les, sobretot tenint en compte les dificultats que comportarà aquesta crisi, i amb previsions d'una taxa d'atur del 20%", remarca Toribio.

Al Congrés es debat aquest dimecres el decret llei aprovat pel Govern el 7 de juliol, que amplia el termini per sol·licitar la moratòria fins al pròxim 30 de setembre. Fins a aquesta mateixa data, també es podrà demanar una pròrroga automàtica de sis mesos dels contractes de lloguer vigents en el moment de declarar-se l'estat d'alarma.

Últimas noticias