Els pisos turístics no són rendibles i els seus propietaris tornen al lloguer tradicional

Aquesta conversió provoca una caiguda dels preus dels lloguer de les grans ciutats

Per

Bolsamania | 17 abr, 2020

El turisme és la principal víctima de la crisi del coronavirus. Tot el sector està paralitzat i sembla que seguirà en hores baixes, almenys, fins l'any vinent. Aquesta situació està obligant els propietaris de pisos turístics a reinventar-se i destinar aquests habitatges al lloguer tradicional, segons expliquen fonts del sector.

En general, la renda dels lloguers tradicionals és més barata, però ara mateix és l'única manera d'obtenir una rendibilitat mensual d'uns immobles que es quedarien buits si segueixen enfocats al turisme. Això sí, com qualsevol aposta, no està exempta de perills, ja que en temps de complicacions econòmiques s'incrementa el risc d'impagament.

Les catastròfiques xifres que ha presentat la Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur) descoratgen als pocs inversors que continuaven destinant els seus immobles a l'activitat turística. Des que va començar la pandèmia, ja ha calculat unes pèrdues de 448 milions d'euros i estima que augmentin fins als 2.900 milions a la fi de 2020.

Així i tot, el president de Fevitur, Tolo Gomila, fia la recuperació del sector a "la recuperació dels mercats emissors, la recuperació de la confiança per a viatjar i la recuperació de la situació econòmica". Tots ells factors condicionats per la velocitat de la recuperació d'aquesta pandèmia.

BAIXA EL PREU DEL LLOGUER

D'altra banda, la conversió d'allotjament turístic en lloguer tradicional beneficia als inquilins. El parc d'habitatge per a l'arrendament està augmentant considerablement, la qual cosa comporta un abaratiment dels preus, sobretot a les grans ciutats, on la demanda és molt superior a l'oferta. De fet, els experts apunten a una caiguda de dos dígits en els preus, com el consultor Eduardo Molet, que preveu un descens del 15%.

Aquests pisos també són més fàcils de llogar, perquè estan més ben condicionats que la majoria dels que ja eren al mercat. Per exemple, estan completament moblats, i molt ben cuidats per rebre als hostes. A més, els que es trobin al centre de les ciutats tenen més possibilitats de trobar un inquilí abans.

Una altra de les opcions que consideren els propietaris és la venda de l'immoble. En temps de crisi, moltes persones necessiten liquiditat ràpida per afrontar els pagaments, i desfer-se d'aquests actius és una bona manera d'aconseguir-ho.

Tota aquesta situació afecta considerablement empreses com ara Booking, una plataforma que basa gran part del seu model de negoci en la reserva d'allotjaments turístics. Igual que Airbnb, que davant aquesta situació es veurà obligat a retardar el seu debut borsari, que preveia per a enguany.

Últimas noticias