"Els inversors utilitzen el bitcoin com a refugi perquè la Covid ha afectat la confiança"
Formació i regulació, claus contra l'especulació i les estafes, afirmen els experts
Actualitzat : 16:57
L'enorme volatilitat, la falta de coneixement sobre l'ecosistema ‘cripto’ i l'exposició al risc eclipsen per a molts inversors l'oportunitat de diversificació que representen les monedes criptogràfiques. Després de la bombolla de 2017, quan el preu del bitcoin va assolir la fita històrica de 20.000 dòlars, va seguir una brutal correcció que va expulsar una gran quantitat de petits operadors d'aquest mercat i va ratificar per a molts altres el caràcter merament especulatiu dels actius de xitratge. Però ara la Covid-19 ha retornat la lluentor a les divises digitals i s'observen amb una mirada renovada, tant per part d'operadors minoristes com institucionals. La galopant crisi provocada per les mesures per contenir la pandèmia n'és la culpable.
Noticia relacionada
"Los bancos sobrevivirán al euro digital y tendrán un trozo del pastel"“Els petits inversors han començat a veure que les economies s'han vist molt perjudicades pel coronavirus”, comenta Luis Vaello, director de la plataforma d'intercanvi de criptodivises Binance a Espanya, per tant, no consideren el bitcoin i les ‘altcoins’ com una inversió, però sí com “un valor refugi en aquests temps”. Igual que altres experts reunits en les jornades ‘Democracy4all - Blockchain For Governance’, que s'han celebrat online el 6 i 7 d'octubre, posa l'accent en el fet que aquests instruments comporten una exposició al risc que s'ha d'assumir, no obstant això, espera “un increment de l'adopció global de les ‘criptos’ a tot el món gràcies a la pandèmia”.
Aquests últims mesos, el nombre de carteres basades en la tecnologia blockchain “s'ha incrementat dramàticament, igual que el volum de les operacions”, prossegueix Vaello. Segons dades de Statista, els moneders criptogràfics van arribar a 54,27 milions en el tercer trimestre de 2020, un creixement del 28% comparat amb el mateix període de l'any anterior. Chainalysis recull que al setembre les carteres de nova creació -entre un i tres mesos de vida- es van situar en 2,25 milions, el doble que fa sis mesos, quan ascendien a 1,16 milions, la qual cosa situa aquesta xifra en el seu màxim des de febrer de 2018.
Aquest renovat interès obeeix al fet que “està creixent la sensació que els diners fiduciaris no són tan fiables com es creia, per això hi ha qui es planteja accedir a un sistema financer alternatiu”, argumenta Reuben Yap, fundador de Zcoin. No obstant això, aquest ecosistema “no és per a tothom”, alerta l'expert, qui reconeix que aquest mercat té un alt component de “casino”. “Si bé s'estan desenvolupant moltes tecnologies disruptives en l'univers de les finances descentralitzades -DeFi per les seves sigles en anglès-, hi ha especuladors, estafes piramidals i en molts aspectes s'imprimeixen diners del no-res, sense valor o amb un valor artificial”. Per això, apel·la a la regulació i que “s'estableixin controls” per posar ordre i protegir els inversors, sobretot els detallistes. En cas contrari, es veuen expulsats d'aquest mercat per ser d'elevat risc, afirma Yap, i exhorta a trobar l'equilibri entre que “només es permeti entrar-hi als rics i els fons d'inversió i deixar que tothom hi perdi diners”.
Aquesta visió coincideix amb la de Dotun Rominiyi, estratega del London Stock Exchange Group, qui assevera que “la regulació és clau per evitar la manipulació de mercats com aquest en el qual tots els inversors, fins i tot els més experimentats, perden diners”. Defensa el membre de la borsa de Londres que un conjunt de regles clar i universal ofereix “claredat i ajuda a la maduresa del ‘criptoespai’”. En resum, “no és un bon lloc per a petits inversors perquè fins i tot els fons i els operadors dels mercats veuen les seves inversions naufragar en actius que no són un frau”. Per això incideix en què l'educació pot ser part de la solució, però ha d'anar acompanyada de supervisió i control dels Governs i autoritats.
LA CLAU ESTÀ EN LA FORMACIÓ
No obstant això, aquest és un punt altament polèmic per a la ‘criptocomunitat’ perquè es tracta d'actius descentralitzats en què desapareix la figura de l'intermediari o del 'broker'; per tant, temen que l'excés de control posi en risc aquests principis. “La llibertat que l'operador té en aquest mercat necessita un alt grau de responsabilitat i formació perquè els inversors puguin esprémer les oportunitats que presenta”, opina Vaello. El responsable de Binance a Espanya reclama formar als usuaris perquè emprin la tecnologia, inverteixin i treguin tot el potencial les aplicacions. No obstant això, “els operadors també han d'investigar pel seu compte”, declara.
Per al director de la plataforma de compra-venda de criptos, el procés per, en primer lloc, entendre els fonamentals: el blockchain i com funcionen els contractes intel·ligents (‘smart contracts’). En segon lloc, “abans d'invertir en un projecte, cal investigar-lo, conèixer qui és l'equip, què fa, en quin estat està del seu desenvolupament i no deixar-se portar pel FOMO -'fear of missing out'-, i no llançar-se cap a qualsevol oportunitat i llençar els diners”. En definitiva, es tracta d'entendre els perills, amb la finalitat d'“identificar aquells senyals d'alerta” que ens facin desconfiar d'una iniciativa. Això sí “sempre hi ha una quota de risc que hem d'assumir”, sentencia.