Els eurobons i la futura participació del fons de rescats, claus de la reunió de l'Eurogrup

La trobada comença aquesta tarda, a les 18.30 hores

Per

Europa Press | 24 mar, 2020

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro (Eurogrup) mantindran aquest dimarts a la tarda una nova videoconferència en què exploraran noves vies de resposta a les conseqüències econòmiques del coronavirus mentre creixen les veus que demanen la posada en marxa d'eurobons i la participació del fons europeu de rescats.

El president de l'Eurogrup, Mário Centeno, va anunciar aquest cap de setmana la nova reunió -que començarà a les 18.30 hores- i va assenyalar que el principal objectiu serà "considerar opcions per afegir una línia de defensa" a la resposta comunitària al brot de Covid-19.

Així, l'objectiu dels ministres de Finances de la zona euro és trobar eines que sumar als plans d'estímul nacionals, a la compra massiva de deute públic i privat anunciada pel Banc Central Europeu (BCE), als 37.000 milions en fons europeus que la Comissió Europea vol mobilitzar i a les línies d'injecció de liquiditat a través del Banc Europeu d'Estabilitat (BEI)

La trobada es produirà en un context en el qual ha crescut el nombre de veus que reclama l'emissió d'eurobons, títols de deute europeu mutualizada. Entre elles, la mateixa presidenta de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, o el president del Govern, Pedro Sánchez, que va advocar també per un 'pla Marshall' europeu.

Encara amb més força que els eurobons sona la possibilitat que la UE recorri al fons europeu de rescats -el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE)- perquè pugui donar crèdits d'emergència als països amb més problemes. El debat, no obstant això, està en la condicionalitat vinculada a aquests crèdits o línies prèvies a un rescat. La capacitat de préstec disponible d'aquest organisme ascendeix a 410.000 milions.

Aquests préstecs a través del MEDE són la via preferida pels Països Baixos i també per Alemanya. Segons ha publicat l'agència de notícies Bloomberg, Berlín estaria disposada a canalitzar un préstec d'emergència a Roma amb una condicionalitat "mínima".

A més, l'activació d'una línia de crèdit a un país a través del MEDE obriria la porta al BCE a ressuscitar el seu programa de compres il·limitades de deute públic (OMT, per les seves sigles en anglès), dissenyat durant la crisi econòmica, encara que mai no va ser utilitzat.

Últimas noticias