L'OMT calcula que el turisme a Catalunya va caure fins a un 20% durant el tercer trimestre de 2017
No obstant això, l'organisme és optimista i creu que Catalunya recuperarà aviat les seves xifres d'arribades internacionals
- Al Govern espanyol li preocupa l'evolució del turisme de congressos a Catalunya
- En castellano: La OMT calcula que el turismo en Cataluña cayó hasta un 20% en el tercer trimestre de 2017
Una nova dada confirma els efectes de la crisi política a Catalunya al sector turístic. Si les dades sobre l’arribada de turistes ja eren significatius, ara l'Organització Mundial del Turisme (OMT) confirma la major assegurant que la regió va perdre entre un 15% i un 20% de turistes internacionals durant el tercer trimestre de 2017 pel repte independentista.
"Catalunya tornarà a créixer quan se solucionin els problemes turístics" derivats de la incertesa del 'Procés'
Les dades, donades a conèixer aquest dimecres pel nou secretari general de l'organisme, Zurab Pololikashvili, durant el seu primer acte a Madrid al capdavant de la institució, revelen que la conjuntura política que travessa Catalunya ha afectat l'arribada de turistes internacionals a la regió , tal com ha assenyalat la secretària d'Estat de Turisme, Matilde Asían, que ha recordat que "Catalunya va perdre un 4,7% de turistes estrangers a l'octubre i un 2,4%, al novembre". "Catalunya tornarà a créixer quan se solucionin els problemes turístics" derivats de la incertesa del 'Procés', ha afirmat durant la seva intervenció al Fòrum Espanya Internacional diu Pololikashvili.
Asían s'ha mostrat especialment preocupada per l'evolució del turisme de congressos a Catalunya. "Ens preocupa particularment el turisme de congressos, per l'important que és Catalunya en aquesta matèria", ha afegit en clara referència a fires tan importants com la del Mobile World Congress (MWC), que celebrarà la seva propera edició a Barcelona, com és habitual, però el seu futur a la Ciutat Comtal no està clar. L'Ajuntament i l'Observatori del Turisme de Barcelona (OTB) han analitzat el turisme de reunions, que té un elevat retorn, i que el 2017 va rebre 450 congressos, i el consistori preveu que el nombre d'esdeveniments es mantingui "a aquest ritme" el 2018.
No obstant això, el secretari general de l'OMT ha mostrat la seva confiança que Catalunya recuperarà aviat les seves xifres d'arribades internacionals i ha manifestat el seu suport a Espanya i particularment a l'activitat turística a la regió. "L'OMT està amb Catalunya", ha afegit el georgià.
El Govern municipal i Turisme de Barcelona, a través del Barcelona Convention Bureau, ha contactat amb els principals operadors i organitzadors de congressos per transmetre'ls un "missatge de confiança" i prevenir cancel·lacions, un treball que es mantindrà el 2018.
El Govern municipal i Turisme de Barcelona, a través del Barcelona Convention Bureau, ha contactat amb els principals operadors i organitzadors de congressos per transmetre'ls un "missatge de confiança" i prevenir cancel·lacions, un treball que es mantindrà el 2018.
A l'entorn de Barcelona, destinacions com Montserrat han registrat 2,7 milions de visites, un 8% més que el 2017, cosa que, segons el consistori, podria significar una major "desconcentració" del turisme que visita la capital catalana.
ESPANYA HA SABUT ADAPTAR-SE A LES NOVES EXIGÈNCIES
Durant la seva intervenció Pololikashvili ha destacat el creixement registrat per Espanya en matèria turística durant els últims dos anys, augmentant les arribades internacionals "en un 25% aproximadament", un ritme de creixement que espera que continuï durant els propers anys.
"Espanya ha sabut adaptar-se als canvis tecnològics i a les noves exigències del turisme durant els últims anys", ha assenyalat Pololikashvili, un país que coneix bé el que va ser ambaixador de Geòrgia a Espanya.
D'altra banda, el nou secretari general de l'OMT ha apostat per oferir "paquets comuns per atreure turistes". Concretament, ha posat sobre la taula la possibilitat d'una col·laboració entre Espanya i Portugal per fomentar l'arribada de turistes xinesos a la Península Ibèrica.
BARCELONA REGISTRA MENYS TURISTES EN HOTELS
Barcelona ha tancat l'any 2017 amb una caiguda del nombre de turistes en establiments hotelers del 5,3% durant l'últim trimestre de l'exercici, tot i que el balanç anual situa la ciutat en un creixement del 3,2%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Segons ha informat aquest dimecres l'Ajuntament en un comunicat, el Govern municipal treballa per millorar les perspectives, tot i que ha destacat que s'ha superat l'impacte de l'atac terrorista a La Rambla "més ràpidament" que en altres ciutats europees.
El consistori ha assenyalat que la ciutat ha tancat 2017 amb una evolució "moderada" a l'àmbit turístic, si es té en compte el context de creixement de l'activitat registrada durant els mesos d'estiu i l'impacte de l'atemptat i de la situació política a Catalunya.
"L'any 2017 deixa enrere els rècords absoluts de 2016 i acaba com un any d'alentiment del creixement turístic", ha destacat l'Ajuntament, que també ha afirmat que els principals punts d'interès de la ciutat i de l'entorn de Barcelona mantenen o augmenten en nombre de visitants.
PLÀNOL EN CREUERS
L'Aeroport de Barcelona-El Prat ha tancat l'any amb un increment del 7,1% acumulat -dades tancades al mes de novembre-, a més de registrar un augment del 5% durant l'últim trimestre de 2017, per la qual cosa ha arribat als 3.195.515 usuaris.
En el cas dels creuers, el nombre de visitants s'ha mantingut estable -0% en el creixement acumulat 2016-2017-, tot i que s'ha registrat un creixement del 46,2% durant l'últim trimestre.
El Park Güell va registrar al desembre un descens dels visitants del 8,8%, tot i que ha tancat 2017 amb un creixement del 5,5%; la Sagrada Família ha patit un descens anual del 0,8%; el Museu Picasso ha tingut una pujada del 9,6%, i el Castell de Montjuïc ha augmentat els usuaris en un 3,7%.